VOLTEM

Santa Teca tanca l'edició més participativa al Castell Monestir d'Escornalbou

El mercat de territori Santa Teca es confirma com una referència gastro-cultural d'estiu al sud de Catalunya amb més de 2000 visitants en la seva quarta edició.

| 19/07/2018 a les 13:13h
Especial: Voltem
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/07/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Castell Monestir d'Escornalbou ha acollit aquest cap de setmana l'edició més nombrosa, i amb diferència, de Santa Teca, el mercat de territori que reuneix cultura i gastronomia d'avantguarda. Més de 2000 persones han passat per l'espai patrimonial i han celebrat i viscut una proposta musical i artística molt acurada i de gran qualitat, superant l'objectiu que s'havien proposat el seus organitzadors. 
 

Activitat enològica durant la quarta edició de Santa Teca al Castell Monestir d'Escornalbou. Foto: Cedida.

A nivell gastronòmic, els assistents han aplaudit la diversitat i riquesa de vins catalans, cerveses i l'aposta enogastronòmica ecològica, de proximitat i de temporada.

El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l'antic monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col•leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shangai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l'antic conjunt, s'entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.
 

Activitat de la quarta edició de Santa Teca. Foto: Cedida.


Donat el valor històric del Castell Monestir, Santa Teca aixopluga en el marc del mercat de territori dues activitats que periòdicament es programen en aquest espai: les visites teatralitzades “De la Xina a Escornalbou” i la “Passejada literària per l’Escornalbou de Toda”. La celebració del mercat de territori a l’espai patrimonial és una oportunitat única per conèixer el passat i celebrar-ho amb bona teca.

Així, i en aquest marc, la quarta edició de Santa Teca confirma el certamen com l'esdeveniment gastro-cultural del sud de Catalunya amb una programació pionera i plena de matisos i sensibilitats.