VEREMA

Raimat dona el tret de sortida de la verema a Europa

De nit i amb la seva característica recol·lecta manual, el celler centenari dóna el tret de sortida a la campanya de verema a tot Europa

| 08/08/2018 a les 11:32h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
El celler Raimat (Costers del Segre - Lleida) protagonitza, un any més, l'esperat inici de la temporada de verema a Europa. De nit i amb la seva característica recol·lecció manual, la campanya 2018 torna a ser orgànica amb la recol·lecció de raïm 100% ecològic de les varietats base dels seus vins: xarel·lo i garnatxa, entre d'altres.

Aquesta fita consolida a la vinya centenària com un dels principals cellers espanyols en posseir una de les majors superfícies certificades com a ecològica a tot el món, fins a 300 hectàrees de vinya. Un compromís que fan a través d'una gran inversió i el treball de tot el seu equip.

DE NIT, A MÀ I DE QUALITAT SUPERIOR

De nit, a mà i només una cara del cep. Només d'aquesta forma tan característica, l'equip de viticultura de Raimat selecciona el raïm, cep a cep, per tal d'obtenir expressions diferencials a nivell de gustos i aromes. Una minuciosa selecció manual que busca assegurar uns vins equilibrats, intensos i únics en essència. Així mateix, gràcies a les baixes temperatures de la recol·lecció nocturna, s'afavoreix a preservar els aromes i evitar fermentacions no desitjades.

Gràcies a aquesta minuciosa tècnica de recol·lecció, unida a les condicions climàtiques equilibrades que s'han donat aquest any a la zona, es preveu una collita d'excel·lent qualitat, que es traduirà un any més en vins de qualitat superior. En paraules de Xavier Farré, director de viticultura de Raimat “les condicions del 2018 han estat extraordinàries: primavera plujosa i fresca i ara un estiu sec i calorós. Això es tradueix en un lleuger retard de la maduració, sanitat excel·lent, vins més frescos, aromes més afruitats i intensos. Pel raïm negre haurem d'esperar una mica més per veure com evoluciona fins a la seva verema al setembre-octubre”.

La collita d'aquesta nit, que s'inicia recollint raïm de la varietat chardonnay destinada a l'elaboració de cava, arribarà al mercat en aproximadament un any i mig. La recol·lecció prosseguirà a Raimat amb la verema de ceps destinats a l'elaboració de vins blancs que s'allargarà fins a mitjans del mes de setembre i que finalitzarà amb la recol·lecció del raïm negre a l'octubre.

Raimat s'ha convertit en líder europeu en viticultura sostenible, després de més d'un segle de treballs d'adaptació del sòl, instal·lacions i processos de cultiu. “El secret és treballar al costat de la natura i no contra ella; deixar que la vida a les vinyes segueixi el seu curs i intervenir només quan calgui. D'aquesta manera, la terra s'enriqueix i la natura respon en forma de vi” assenyala Farré. El celler ha estat pioner des de la seva creació al 1914 en l'aplicació de sistemes de viticultura sostenible com: l'ús d'energies 100% renovables; una planta de combustió pròpia de biomassa; envasos eco-friendly i lleugers en tots els seus vins; mètodes naturals per a combatre plagues; reg per gravetat i ús eficient de l'aigua; viticultura de precisió; impuls i prevenció de la biodiversitat; panelació fotovoltaica; així com la reducció d'emissions de CO2; entre moltes d'altres fites.