Fira de la Tomaca del Priorat
Del 19 al 21 d'agost de 2022
Organitza: Priorat Enoturisme
Lloc: Celler Cooperatiu de Falset
La Fira de la Tomaca arriba a la seva 3a edició (la primera té data de 2019) amb l’objectiu de donar a conèixer els productes hortícoles de la comarca, a la vegada que es fomenta la recuperació de varietats tradicionals i la seva producció i consum en els establiments turístics prioratins.

Els actes centrals tindran lloc a Falset entre els dies 19 i 21 d’agost. La tarda del divendres 19 es donarà el tret de sortida oficial al certamen a l’absis del Castell (amb una xerrada i un sopar a càrrec de Priorat Enoturisme), tot i que serà el cap de setmana (dissabte 20 i diumenge 21) quan les parades de tomaques ocuparan l’esplanada de davant del Celler Cooperatiu de Falset. Un certamen en el qual hi participen horticultors de tota la comarca del Priorat, atès que, ja siguin professionals o afeccionats, tothom que ho vulgui està convidat a portar-hi una mostra de les seves hortalisses, i en especial de les seves varietats de tomaca.

Tot plegat cal emmarcar-ho en un seguit d’iniciatives que, els darrers anys, s’han impulsat a la comarca del Priorat. És el cas, per exemple, de la identificació i recuperació de varietats hortícoles tradicionals que  va iniciar el 2017 el Parc Natural de Montsant; de la constitució de l’associació La Safranòria, que treballa per a la consolidació del banc de llavors del Priorat; o el naixement d’iniciatives particulars com La Somaia, dedicades a la producció d’hortalisses singulars però també a la selecció, multiplicació i guarda de llavors de varietats autòctones.

Més informació AQUÍ