6a Festa de l'Espigall
Diumenge 26 de febrer de 2023
Organitza: Turisme de Vilanova i la Geltrú
Lloc: Vilanova i la Geltrú
Durant el mes de febrer es celebra la Festa de l'Espigall a Vilanova i la Geltrú. Enguany es celebrarà la 6na. edició d'aquesta festa de promoció d'un dels productes de l'horta més emblemàtics del Garraf el 26 de febrer.

La col brotonera o espigall és una varietat de col que s'ha conservat gràcies a que ja fa més de dues dècades que els agricultors vilanovins n'han reimpulsat el seu conreu i la comercialització als mercats locals. Actualment, a part de algunes sínies de Vilanova i la Geltrú, també es conreen a Sant Pere de Ribes, Cubelles i Sitges.

Els brotons i els espigalls tenen unes propietats nutritives destacables: un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de les crucíferes (les cols),  contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. Com s'intueix, tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.

Els espigalls  tenen un gust molt amable i es recomana bullir-los amb sal i molta aigua no més de 20 minuts. Es poden menjar remenats, trinxats, saltejats, en crema, gratinats...són una delícia

A la Festa de l'Espigall es poden tastar no només les receptes més clàssiques amb espigall, sinó també d'altres de més innovadores, com melmelades, cremes i croquetes. Al Tast d'espigalls s'hi ha d'afegir les activitats infantils, els tasts de vins del Massís del Garraf i cervesa artesana i l'acte de  reconeixement de la tasca de difusió i promoció d'aquesta excel·lent verdura en la figura de la representant de l'Associació Espigalls del Garraf.


Consulta el programa de la Festa AQUÍ