Mostra Ranxets 2023
Diumenge 26 de març de 2023
Organitza: Ajuntament de Torredembarra
Lloc: Torredembarra
Torredembarra ha organitzat una nova edició de la Mostra «Ranxets, la cuina a Torredembarra». La cita gastronòmica tindrà lloc el pròxim 26 de març, a partir de les 12 h, a la plaça de les Remendadores (Jardins de Cal Bofill). Hi prendran part set establiments de restauració del municipi, els cuiners Àlex Segú i Eloi Figuerola, i dues bodegues de la Torre que oferiran degustacions de vins i caves de qualitat. En total, es podran degustar nou tapes de diferents de Ranxets.

Els participants oferiran una degustació de diferents plats de Ranxets:

- Arròs amb bacallà. Cal Silver.
- Pops amb ceba. La Sirga i Siguiente Idea.
- Mandonguilles amb tomàquet. La Sirga i Siguiente Idea.
- Mandonguilles amb canana. La Xeriueta.
- Sípia estofada amb allioli. La Xeriueta.
- Fideuejat amb tinta de sípia i allioli. Las Palmeras.
- Arròs de canana i galera. Òxid.
- Bull a l’allipebre. Cuiners Àlex Segú i Eloi Figuerola.
- Milfulles de pa de pessic farcida de formatge fresc, confitura de tomàquet i crema de codony amb cobertura de Rocher. Si and Si.


PROGRAMA

A partir de les 12 h:

Degustació de Ranxets. Tapa + beguda 3 € fins a exhaurir existències.
Venda anticipada de tiquets a l’Oficina de Turisme (pg. Rafael Campalans, 10): Dijous 23 de març i divendres 24 de març, de 9 a 14 h, i dissabte 25 de març, d'11 a 13.30 h.
Degustacions de vins i caves a càrrec de les bodegues Bon Vi i Cal Serafí. Amb tiquet propi. Preus a consultar a l’estand dels establiments el mateix dia de la mostra.


De 12.30 a 14 h:

Taller infantil de cuina: Pastís de crêp, a càrrec de Petit Xef.
Itinerant musical amb Apocadixie Jazz Band.
Organització: Regidories de Turisme i de Comerç, Indústria i Activitats.


L’Arca de Nogué, en directe des de Torredembarra

El dia abans, 25 de març, de 12.30 a 13 h, el programa El Suplement de Catalunya Ràdio emetrà en directe des de Torredembarra la secció culinària l’Arca de Nogué, amb els Ranxets com a protagonistes. Accés lliure. Jardí de la Casona (pg. Rafael Campalans, 10).


Què són els Ranxets?

Els Ranxets són plats que han estat sempre presents en la dieta dels torrencs durant moltíssimes generacions, fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i del camp, que tothom tenia a l’abast a casa seva: alls, tomàquets, fruits secs, oli, vi, verdures i peixos de temporada.

És una generosa varietat de plats que van des d’escabetxos fins bull a l’all i pebre, passant per musclos a la marinera, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats: sípia, pop..., truita amb suc, bacallà amb tomàquet, xirles amb all i ceba, etc.

La promoció gastronòmica amb el nom de Ranxets s’inspira en el llibre homònim del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, un llibre de receptes, però també de conceptes culinaris.