XXVI Festa de la Sal
Del 15 al 17 de setembre de 2023
Organitza: Ajuntament de l'Escala - Alfolí de la Sal - Museu de l'Anxova i de la Sal - Centre d'Estudis Escalencs
Lloc: L'Escala
L’any 1997, coincidint amb els 300 anys de l’Alfolí de la Sal, va néixer la Festa de la Sal per rememorar els orígens pescadors i saladors, la relació de tot un poble amb la mar i per a transmetre aquest món a les generacions futures. L’any 2016 la Generalitat la va declarar Patrimoni Festiu de Catalunya. L’any 2017, 20 anys després, l’Alfolí s’ha recuperat per a la ciutadania com a Museu de l’Escala.

La Festa de la Sal se celebra a la platja de l’antic port de l’Escala, cada tercer dissabte de setembre, pels volts de l’equinocci de tardor, quan acabava la temporada de pesca del sardinal, tornaven les famílies de pescadors que anaven a fer tenda a altres platges de la costa i començaven els preparatius de la verema.

La festa mostra tots els elements essencials de la vida quotidiana de les famílies de pescadors de l’Escala com són els oficis, les danses, les cançons i la cuina. Els actes centrals comencen a les 5h de la tarda, amb una mostra de fins a 27 oficis mariners recreats per més de dues-centes persones de totes les generacions, vestides amb indumentària de principi del segle XX i culminen amb l’arribada del vaixell de la sal i el Ball del Drac. La festa acaba a les 9h de la nit amb l’apagada de la llum elèctrica per donar entrada a les barques amb les veles il·luminades com a senyal de bona pesca, en un dels moments més emotius.

Amb el pas dels anys la música ha esdevingut un component imprescindible de la festa, ja que s’inicia amb un concert del Cor Indika i acaba amb un ball popular de fi de festa. La música popular hi és present amb havaneres, cançons de taverna, cançons dels jocs de la mainada…

És tanta la importància i ressò que ha anat guanyant la tasca de recuperació de la memòria oral de la Festa de la Sal que actualment s’està treballant perquè sigui reconeguda per l’UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat.


Consulta tota la programació AQUÍ