Festa del Most
Diumenge 17 de setembre de 2023
Organitza: Ajuntament de Sant Quirze del Vallès
Lloc: Masia Can Barra, Sant Quirze del Vallès
Sant Quirze es prepara per acollir el proper diumenge 17 la tradicional Festa del Most. La vinya de la Masia de Can Barra esdevindrà l’escenari d’aquest esdeveniment bianual que consisteix a trepitjar el raïm, realitzant tot el procés tal i com es feia abans.

El Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze del Vallès i l’Ajuntament organitzen la iniciativa, que començarà a les 10 del matí amb un esmorzar de pagès. Sobre les 11 hores es farà la trepitjada de raïm. Una oportunitat perquè els infants visquin i coneguin tot el procés de la verema, des de la collita fins a l’obtenció del most, tal i com ho feien avis i àvies.

Així mateix, també es farà una petita quantitat de vi de missa “Most bullit” o “Vi bo”, que s’elabora amb un procés d’ebullició artesanal. Es crema amb llenya durant tot el matí i de l’extracte s’elabora aquest vi bullit.

Pel que fa a la mistela, una vegada és trepitjada, es deixarà reposar en una bota centenària de 1000 litres a la Masia, durant un any, i amb la proporció adequada d’alcohol. L’any vinent, ja es podrà degustar la mistela.

La Festa de diumenge, oberta a tota la ciutadania, comptarà amb la participació d’Onze al Teatre, que amenitzarà el matí amb representacions i caracterització de l’època. Els acompanyaran pintors i pintores del Grup TT, que es situaran en diferents punts de la vinya per recollir el moment sobre llenç. També participaran els Amics de la Música, tocant a diferents punts de la Masia.

Finalment, els Amics de la Ràdio faran un programa in situ, entrevistant els protagonistes de la jornada.