4a Fira de la Baronia
Diumenge 28 de gener de 2024
Organitza: Ajuntament d'Òdena
Lloc: Òdena
Coincidint amb Sant Sebastià, patró del municipi, Òdena celebrarà la quarta edició de la Baronia d'Òdena, la fira dels castells i la terra de frontera. La fira, que tindrà lloc diumenge 28 de gener, aplegarà un mercat històric d’artesania, espectacles medievals de recreació històrica, artesania, gastronomia, tradició i patrimoni.

La Baronia d’Òdena es concentrarà en tres espais del municipi, que acolliran activitats durant tot el mati de diumenge: el nucli antic, el Centre Fraternal i Instructiu i el Castell d’Òdena

Al nucli antic d’Òdena, de 9 a 2 del migdia, hi tindrà lloc el mercat medieval, amb actuacions teatrals a càrrec del joglar Guillem Jover “El senyor d’Òdena en mans del diable”. Les actuacions es duran a terme al carrer de la Torre, a les 10.30, a les 11.30, a les 12.30 i a les 13.30h. També hi haurà activitats infantils, amb jocs medievals gegants i un carrusel infantil.

A partir de tres quarts d’onze, es celebrarà el XIX Aplec de Sardanes d’Òdena, organitzat per l’Associació Cultural Colles Sardanistes d’Òdena; hi actuaran la Cobla Els Lluïsos i la Cobla Jovenívola de Sabadell.

A partir de les 11 del matí, se celebraran les cercaviles tradicionals, amb els Capgrossos d’Òdena, portats per l’Associació de Cultura Popular d’Òdena, els Gegants i capgrossos de Montbui, portats per Xaragall, i els Capgrossos de Maians.

El tradicional joc de la fira d’Òdena: el Joc de Cucanya, tindrà lloc a les 12 del migdia, al nucli antic d’Òdena. El joc consisteix a grimpar per un pal vertical només amb l’ajuda de braços i cames; guanyarà aquell qui arribi dalt de tot.

Durant tot el matí,  també es podrà veure una exposició dels vehicles que disposa l'ADF per a la prevenció i l'extinció dels incendis forestals.

Al Centre Fraternal i Instructiu, de 9 a 11 del matí, acollirà l’esmorzar popular a la brasa. Comprant un tiquet de 8 euros, es podrà esmorzar pa amb tomàquet, botifarra crua, botifarra negra i cansalada a la brasa. Enguany hi haurà noves opcions d’esmorzar per a vegans, vegetarians i celíacs. L’esmorzar és possible gràcies a la col·laboració de l’AAVV del carrer de la Guixera.

Al Castell d’Òdena, de 10 a 2 del migdia, es podrà gaudir d’accions teatrals a càrrec del joglar Guillem Jover, al Campament cristià a peu de la torre del castell. D’11 a 13 hores, l’actuació “Almansur conquerí el castell de Wutinah”, d’11 a 1 del migdia, i “Guillem I corsari del Mediterrani”, de 12 a 14 hores. Durant el matí també es podrà visitar el Campament de les Hosts d’Òdena.

A les 11, a les 12 i a la 1 del migdia també es podrà participar a les visites guiades gratuïtes al Castell d’Òdena, a càrrec d’Anoia Patrimoni.