MOMECUINA
 

Arepas

Les arepas son un plat típic de la cuina veneçolana. També les podem trobar a Colombia i a les Illes Canàries degut als intercanvis migratoris que hi ha hagut al llarg del temps. Avui, Veneçuela està inmersa en una crisi econòmica que dificulta l'abastament d'aliments. És mitjançant l'arepa que el company de redacció PJ Armengou ens ha explicat la situació de Veneçuela

Si ens fixem en l'aliment, les arepas tenen una base feta de farina de blat de moro precuita i s'acostumen a menjar farcides. Un dels farcits més habituals és la carn metxada o l'alvocat, però cadascú pot provar de faccir-les com més li agradi. Recomanem fer-ho amb la farina P.A.N.

Ens hi posem?

Foto: Núria Escalona
 
Tipus: Veneçolana
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 60 minuts

Ingredients

Base
180 gr.
Farina de blat precuita
300 gr.
Aigua
1 polssim
Sal
Farcit
200 gr.
Ceba
200 gr.
Col
200 gr.
Pastanaga
200 gr.
Pollastre
200 gr.
Carn de vedella
Oli d'oliva verge extra
Sal

ELABORACIÓ

L'elaboració de les arepas té dues fases: la base de l'arepa i el farcit. Seguint els passos que s'exposen a continuació, primer de tot farem la base i en segon lloc farem el farcit.

La base serveix per fer les arepas i el farcit és el que nosaltres hem preparat. No és el farcit original, però és una proposta que és prou gustosa i atractiva. 

Elaboració de les arepas:

1. Posem els ingredients - la farina de blat precuita, l'aigua i la sal - en un recipient i ho barregem fins a obtenir una massa homogènia.
2. Li donem forma de bola a la massa i la dividim en 6 parts més o menys iguals. I tornem a fer boles amb cadascun d'ells.
3. Aplanem cada una de les sis boles deixant-les amb un gruix aproximat d'1cm o més. Si no les heu de preparar al moment, es poden tapar amb un drap humit perquè no se sequin ni perdin la humitat.
4. Escalfem una planxa i quan estigui ben calenta daurem les arepas per cada cara (si ho preferiu també les podeu fregir fins que quedin ben daurades). 
5. Les fornegem 15 minuts a 180º

Elaboració del farcit:

1. Tallem les verdures, cada una amb el seu tall. La ceba a daus. La col i la pastanaga a juliana.
2. Tallem la carn de vedella i el pit de pollastre a filets.
3. Sofregim les verdures en una paella amb oli d'oliva. I al cap d'una estona hi afegim la carn. 
4. Hi podeu afegir especies i sal al gust de cadascú.


Foto: Núria Escalona

Muntatge de les arepas:

Ara que ja tenim les arepas i el farcit, ens preparem per menjar-les. Les podem servir de manera que cadascú se la prepari a taula o les podem preparar i servir muntades.

Si les servim muntades, hem de seguir els següents passos:

1. Obrir la meitat d'una arepa amb la idea que quedi com un moneder.
2. Posem el farcit de carn amb l'ajuda d'una cullera.
3. Posem formatge ratllat al damunt (o en un dels laterals de l'interior de l'arepa).
4. I... bon profit!