LA CREMA:
1- Escalfem la llet a foc mitjà-alt en una olla gran, amb el canonet de canyella i les pells de la taronja i la llimona.
2- Agafem una mica de la llet calenta per separar-la en un bol a banda. Hi afegim la farina i el sucre de llustres tamisats, per dissoldre bé. La idea de barrejar-ho a part en una mica de llet calenta, és que no quedin grumolls. Cal barrejar bé i, si cal, utilitzar la batedora perquè no quedi cap grumoll de farina.
3- En aquest bol que tenim a banda, incorporem els 2 ous i ho batem bé fins que quedi una barreja homogènia.
4- Colem aquesta barreja amb un colador de malla fina per assegurar-nos que no queden grumolls i afegim la barreja a la llet que tenim al foc. Abans d'avocar-ho, retirem la pell de taronja, la llimona i el cannotet de canyella.
5- Ho posem tot al foc sense deixar de remoure-ho, fins que espesseixi, més o menys 5 minuts.
6- Un cop tingui una consistència semi líquida, ho aboquem en una font àmplia, baixa i resistent, perquè refredi completament. Primer ho deixem a temperatura ambient, i quan estigui gairebé freda, ho posem a la nevera durant unes hores.
7- Passades unes hores, quan veiem que ha quallat i és hora de treure-ho i passar a l'acabat final d'aquestes postres.
FREGIT I ARREBOSSAT:
8- Treiem la base de la nevera i la tallem en rectangles o quadradets petitons, a gust de cadascú. Per tallar sense trencar-lo, és recomanable escalfar el ganivet que farem servir amb aigua calenta prèviament.
9- Cada rectangle el passem primer per farina i després per ou batut per arrebossar.
10- Posem una paella gran amb una quantitat generosa d'oli d'oliva a escalfar a foc mitjà-alt. Quan l'oli estigui calent, fregim els rectangles de llet fregida primer per una banda, i després per l'altra, fins que estiguin daurats.
11- Els escorrem sobre paper de cuina i deixem que refredin lleugerament. Mentrestant, preparem un plat amb sucre i canyella en pols, en què empaparem els rectangles sense cremar-nos. És aconsellable fer-ho mentre la llet està una mica calenta, perquè el sucre i la canyella s'adhereixin millor.
CONSELLS I APUNTS:
- I si voleu reduir les calories, podeu enfornar la llet de Quaresma al forn en comptes de fregir-les en oli. El resultat no quedarà tan sucós i saborós, però almenys s'eliminen les calories del fregit.
- És important que la pell que tallem de la taronja sigui molt fina, sense agafar la part blanca que, com ja sabeu, és la que amarga.
- Si voleu un resultat més cruixent, en comptes d'arrebossar els quadrats amb farina, ho podeu fer amb pa ratllat.
Bon profit, Gastrotalkers!