NÚRIA ESCALONA
 

Pesto d'avellanes i ruca

La salsa pesto, igual que moltes altres salses, és una salsa d’origen italià, concretament de la regió de la Ligúria, que s'ha popularitzat internacionalment. De fet, els seus ingredients bàsics són l’alfàbrega, el formatge parmesà (o també el pecorino), els pinyons, l’all i l’oli d’oliva. Però més enllà del pesto que tots coneixem, aquesta salsa ha evolucionat i n’han sorgit diferents variants. Un exemple d’això és el pesto vermell, que es fa afegint tomàquets secs.

En aquesta recepta, deixant de banda els clàssics que mai fallen, ens hem atrevit amb una recepta alternativa: un pesto d’avellanes i ruca, on substituïm els pinyons per avellanes i l’alfàbrega per la ruca. Tanmateix, podem fer moltes variant tenint en compte que l’alfàbrega es pot substituir per qualsevol fulla verda i els pinyons per altres fruits secs.

Igual que altres tipus de pestos, us l’aconsellem com a salsa per acompanyar un plat de pasta o una bona burrata. Us atreviu a fer-la?

Tipus: Salses
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 10 minuts

Ingredients

Base
80g.
Formatge parmesà
30g.
Avellanes
1 gra
All
70g
Ruca
150ml
Oli d'oliva verge extra
1/2 culleradeta
Sal

ELABORACIÓ

La preparació original del pesto és en un morter perquè tots els ingredients quedin ben esmicolats, però també es pot fer més ràpidament utilitzant algun electrodomèstic com una picadora i/o una batedora, els quals ens ajudaran a aconseguir un pesto amb una textura més suau. Nosaltres utilitzarem ambdós electrodomèstics.

1. Posem el formatge parmesà trossejat a la picadora i el piquem fins que quedi en una textura granulada. En cas de no tenir picadora, podeu fer servir formatge rallat directament i saltar al punt 2.

2. Al got de la batedora afegim les avellanes, l’all (traient l’interior), la ruca, la sal i l’oli. Ho triturem tot.

3. A la barreja que tenim al got hi afegim el formatge parmesà del punt 1 i ho tornem a batre. 

4. Ja tindrem el pesto fet, però podem afegir més o menys oli en funció de la textura que vulguem. Només caldrà tastar i rectificar al gust. 

5. Podeu servir-lo directament en un plat de pasta o amb una burrata, però també el podeu conservar al frigorífic en un pot hermètic durant dos o tres dies. Si en feu molta quantitat, també el podeu congelar i servir-lo quan l’hagueu de consumir. 


El pesto que obtindreu serà menys intens perquè no tenim el perfum que desprèn l’alfàbrega, però és una opció interessant de tastar. De ben segur que us agradarà.

Bon profit, gastrotalkers!