MOMECUINA
 

Panellets variats

A Gastrotalkers no podien faltar els panellets, uns dels dolços més tradicionals del receptari català. Actualment els podem trobar a pastisseries artesanes amb un ampli ventall de gustos, però també els podem trobar envasats en grans superfícies. Des de Gastrotalkers recomanem comprar-los als vostres pastissers i forns de confiança per assegurar-nos que són de bona qualitat i no estan farcits de conservants, però el que sempre recomanem és que, com a mínim un cop a la vida, feu els panellets a casa. És una recepta que ens pot fer passar un bonic moment en família i és molt satisfactori poder tastar aquestes delícies que hauran sortit de les nostres mans.

Una de les grans polèmiques dels panellets no són els seus sabors, la polèmica recau en l’ús o no de patata bullida dins la massa. Els panellets tradicionals no porten fècula, aquest és un mètode que es va introduir més tard per allargar la massa base i abaratir-ne els costos. O, segons com es miri, per vendre patata a preu d’ametlla. Tot i això, també cal apuntar que actualment hi ha qui hi posa moniato per reduir la gran quantitat de sucre que porta la massa base dels panellets. Aquí els farem tradicionals: ametlla marcona, sucre i aigua.

En aquesta recepta elaborarem panellets variats de diferents sabors i colors. La massa base de tots ells és exactament la mateixa però canviarem els ingredients en funció del gust i color que hagi de tenir cada una de les varietats. Tots els ingredients necessaris per a cada un dels panellets els llistarem per separat en el pas a pas de l'elaboració.

Els panellets de pinyons tradicionals també surten de la mateixa massa base i podeu veure'n la recepta AQUÍ.

Esteu preparats per embrutar-vos les mans?

Tipus: Dolços
Quantitat: 12 persones
Temps de preparació: 600 minuts

Ingredients

Massa base
500 gr.
Ametlla marcona molta
400 gr.
Sucre
80 ml.
Aigua

ELABORACIÓ

 
MASSA BASE

1. En un bol gran barregem l’ametlla marcona molta, el sucre i l’aigua. Ho pastem fins que ens quedi una massa homogènia i ben lligada que deixarem reposar durant almenys 8h, preferentment d’un dia per l’altre, tapada amb un drap a temperatura ambient. No s’ha de posar dins el frigorífic.

2. Passat el temps de repòs de la massa, separem la massa en boles d’uns 100gr. Cada bola serà per fer un gust diferent. En el nostres cas n’han de sortir 9 perquè els farem de vainilla i ametlla, coco, grosella, xocolata, cafè, cirera confitada, codony, rovell d’ou i també de pinyons. 

3. A continuació, treballarem la massa base per a cada un dels diferents tipus de panellets i n'indicarem els ingredients necessaris. 


PANELLETS DE VAINILLA / AMETLLA

Ingredients

1 culleradeta d’extracte de vainilla (cullera mida de cafè amb llet)
100 gr. d’ametlles picades
1 rovell d’ou1. Agafem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de vainilla i ametlla i la pastem amb l'extracte de vainilla.

2. Fem boles petites i les estirem una mica per donar una forma diferent. Ens han de quedar allargats com una croqueta.

3. Batem una clara d'ou on banyarem els panellets i, seguidament, els arrebossarem amb ametlla picada.

4. Els preparem damunt d'una safata amb paper sulfurat i els pintem amb un rovell d'ou perquè ens quedin brillants.


PANELLETS DE XOCOLATA

Ingredients

1 cullerada sopera de cacau pur
Gotes d’aigua
Sucre de llustre1. Agafem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de xocolata i la pastem amb una cullerada sopera i rassa de cacau pur fins que ens quedi una massa homogènia. Durant el pastat és important afegir unes gotes d'aigua perquè la xocolata no ens quedi seca i amalgami bé.

2. Fem boles petites i les arrebossem amb sucre de llustre.

3. Les posem damunt una safata amb paper sulfurat i els preparem per enfornar.


PANELLETS DE CAFÈ

Ingredients
 
1 cullerada sopera de cafè soluble
Gotes d’aigua
Sucre1. Agafem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de cafè i la pastem amb una cullerada sopera i rassa de cafè soluble. Durant el pastat és important afegir unes gotes d'aigua  per poder pastar amb facilitat i aconseguir que ens quedi una massa homogènia. 

2. Fem boles petites i amb l'ajuda del mànec d'una forquilla premem perquè ens quedi la forma de gra de cafè. Acabarem de donar forma amb les mans.

3. Els arrebossem amb sucre i els posem damunt una safata amb paper sulfurat i els preparem per enfornar.


PANELLETS DE GROSELLA

Ingredients

1 culleradeta de xarop de grosella
Colorant alimentari de color vermell
Sucre de llustre1. Agafem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de grosella i afegim el licor de grosella i el colorant vermell. La quantitat de colorant variarà en funció de si voleu que quedin més o menys vistosos, això ho podem fer al gust del consumidor. Ho pastem fins a aconseguir una massa homogènia. 

2. Fem boles petites, les arrebossem amb sucre de llustre i les posem damunt una safata amb paper sulfurat.


PANELLETS DE CODONY

Ingredients

100 gr. de confitura codony
Sucre1. Agafem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de codony i l'estirem amb l'ajuda d'un corró damunt d'un paper sulfurat.

2. Tallem un rectangle (o més) de confitura de codony i l'anem posant damunt la massa que tenim estirada.

3. Amb l'ajuda del paper sulfurat tanquem el codony com si es tractés d'un rotllet assegurant-nos que queda completament tancat.

4. Arrebossem el rotlle amb sucre i el preparem per enfornar. A diferència dels altres panellets, aquest no el tallarem fins que no estigui cuit. Donat que porta confitura de codony, si el tallem abans de coure, correm el risc que el codony quedi desfet amb l'escalfor del forn. Si volem mantenir la forma, és millor tallar-lo un cop cuit.


PANELLETS DE COCO

Ingredients
 
2 cullerades soperes de coco ratllat
1 cullerada d'aigua (cullera de cafè amb llet)
1 clara d’ou
120 gr. de coco ratllat1. Agafem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de coco i li fem un forat al mig.

2. Dins del forat afegirem les dues cullerades soperes de coco ratllat i una culleradeta d'aigua. Seguidament pastarem fins a aconseguir una massa homogènia.

3. Fem boletes petites i les pressionarem amb els tres dits com si féssim una pinça perquè ens quedin en forma de muntanya.

4. Batem una clara d'ou i banyem les muntanyes que hem fet amb la massa de panellet. Les arrebossem amb el coco ratllat i deixem els panellets preparats per enfornar en una safata coberta de paper sulfurat.


PANELLETS DE CIRERA

Ingredients
 
Cireres confitades
Sucre1. Agafem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de cirera i fem boletes.

2. Tallem per la meitat les cireres confitades assegurant-nos que tenim tantes meitats com boletes.

3. Posem les meitats de les cireres damunt les boletes i pressionem perquè ens quedi un panellet axatat.

4. Els deixem damunt una safata amb paper sulfurat preparats per enfornar.


PANELLETS DE ROVELL D'OU

Ingredients
 
1 rovell d’ou
Sucre de llustre 1. En un bol posem la bola de 100 gr. de massa de panellet que farem servir per als panellets de rovell d'ou. 

2. Afegim un rovell d'ou i amalgamem amb l'ajuda d'una forquilla fins que ens quedi una massa homogènia. És aconsellable fer-ho amb forquilla perquè el rovell d'ou, a diferència dels altres panellets que hem fet, és més complicat de treballar amb les mans perquè s'enganxa amb més facilitat.

3. Fem boles petites i les arrebossem amb sucre de llustre.

4. Els deixem damunt una safata amb paper sulfurat preparats per enfornar.


PANELLETS DE PINYONS

Els panellets de pinyons els podeu fer amb 100gr. de la massa base de panellet perquè en surti la mateixa quantitat que dels altres.

Per fer-los (també amb més quantitat) i que els pinyons quedin ben enganxats, podeu consultar la recepta AQUÍ


PAS FINAL: COCCIÓ

1. Un cop tenim totes les varietats preparades és moment de coure'ls. No cal coure'ls en funció de la varietat, podem coure'ls tot en una mateixa fornada o amb més fornades en funció del tamany del nostre forn.

2. Els enfornem a 250º durant 3 o 4 minuts fins que quedin daurats, només amb la part superior del forn perquè l'interior quedi tendre. Si enforneu amb la part superior i inferiors del forn enceses, correu el risc que els panellets quedin extremadament durs.

3. Tallem en porcions individuals el rotllet de panellet de codony.

4. I ja tenim els panellets fets!

Bon profit Gastrotalkers, i bona castanyada!