NÚRIA ESCALONA
 

Sopa de ceba

La sopa de ceba és una de les sopes més populars que coneixem. Es considera originària de França perquè és el país des d'on, al llarg del segle XIX, es va popularitzar i estendre, però de la seva recepta també se'n coneixen registres històrics que arriben fins a l'Edat Mitjana. A París, durant el segle XIX, es va convertir en la sopa que prenien els treballadors i noctàmbuls que voltaven pel mercat central d'aliments, el Halles de París, en els pocs establiments que hi havia oberts de matinada. Això va ser el que la va fer popular en substitució de qualsevol altra beguda calenta: la sopa escalfava i alimentava.

Avui, les variants són moltes. Hi ha qui hi posa farina; vi blanc, xerès i brandi; pa blanc o pa torrat; un formatge o un altre. A Gastrotalkers l'hem preparat amb una cullerada de farina i un toc de caramel líquid que la fa deliciosa.

Aquesta és la nostra recepta. La preparem?


 
Tipus: Sopes
Quantitat: 6 persones
Temps de preparació: 45 minuts

Ingredients

600 gr.
Ceba
100 gr.
Mantega
50 ml.
Oli d'oliva verge extra
1 gra
All
2
Pastilles de caldo de carn
2 culleradetes
Caramel líquid
125 gr.
Formatge ratllat
6 llesques
Pa torrat
Pebre blanc
1 cullerada
Farina
1 litre
Aigua

ELABORACIÓ

1. En una olla afegim l’oli d’oliva verge extra i la mantega a baixa temperatura, fins que ens quedi tot fos. 

2. Afegim l’all i la ceba tallats en rodelles o en la mida que preferim. Ho deixem coure a baixa temperatura durant 7 o 8 minuts. 

3. Incorporem la cullerada de farina i ho remenem fins que ens quedi ben integrada amb els ingredients que tenim a l’olla.

4. Afegim l’aigua, les dues pastilles de caldo de carn i les dues culleradetes de caramel líquid. El caramel líquid és opcional, però li dona un toc diferent. Ho deixem bullir durant 15 minuts.

5. Revisem la cocció i afegim dues cullerades de formatge ratllat, pebre blanc al gust, una mica de sal i, en cas d’admetre’n, aigua. Ho deixem bullir duran 2 o 3 minuts més. 

6. Aboquem la sopa en bols individuals i en cadascun d’ells hi col·loquem una llesca de pa torrat al damunt. Per sobre hi afegim el formatge ratllat. Si no teniu pa torrat, també ho podeu fer afegint 3 o 4 torradetes petites.

7. Gratinem al forn fins que quedi torrat al gust i ho servim immediatament.



Bon profit, Gastrotalkers!