1. En una olla afegim l’oli d’oliva verge extra i la mantega a baixa temperatura, fins que ens quedi tot fos.
2. Afegim l’all i la ceba tallats en rodelles o en la mida que preferim. Ho deixem coure a baixa temperatura durant 7 o 8 minuts.
3. Incorporem la cullerada de farina i ho remenem fins que ens quedi ben integrada amb els ingredients que tenim a l’olla.
4. Afegim l’aigua, les dues pastilles de caldo de carn i les dues culleradetes de caramel líquid. El caramel líquid és opcional, però li dona un toc diferent. Ho deixem bullir durant 15 minuts.
5. Revisem la cocció i afegim dues cullerades de formatge ratllat, pebre blanc al gust, una mica de sal i, en cas d’admetre’n, aigua. Ho deixem bullir duran 2 o 3 minuts més.
6. Aboquem la sopa en bols individuals i en cadascun d’ells hi col·loquem una llesca de pa torrat al damunt. Per sobre hi afegim el formatge ratllat. Si no teniu pa torrat, també ho podeu fer afegint 3 o 4 torradetes petites.
7. Gratinem al forn fins que quedi torrat al gust i ho servim immediatament.
Bon profit, Gastrotalkers!