NÚRIA ESCALONA
 

Tatin de tomàquet

És molt probable que l'hàgiu tastat amb poma, la versió més clàssica de la 'Tarte Tatin'. El seu origen el trobem a principis del segle XX, concretament a la cuina de l'Hotel Tatin de Lamotte-Beuvron, a França. Una de les germanes Tatin havia fet pomes caramel·litzades i s'havia descuidat de posar la massa. La solució? Posar la massa per damunt i donar-li la volta al plat. En aquell moment va néixer un dels pastissos francesos més icònics.

Tot i saber que una tatin de poma és d'allò més deliciós, a Gastrotalkers deixem el clàssic i et proposem fer una tatin de tomàquet. Una versió salada -i amb molt poc sucre- d'un pastís caracteritzat per la seva dolçor. Ens l'hem cruspit en un tres i no res, així que d'entrada us podem assegurar que tampoc deixarà indiferent a ningú.

Ens hi posem?

Tipus: Entrant
Quantitat: 8 persones
Temps de preparació: 70 minuts

Ingredients

Base
200 gr.
Farina
100 gr.
Mantega
65 ml.
Aigua freda
½ culleradeta
Sal
Farcit
350 gr.
Tomàquets
20 ml.
Oli d'oliva verge extra
1 gra
All
30 gr.
Sucre de canya ecològica 'panela'
8 fulles
Alfàbrega fresca
1 culleradeta
Orenga
2 polsims
Sal
2 polsims
Pebre molt
10 ml.
Salsa de soja

ELABORACIÓ

1. Posem la farina, la mantega a trossos, l’aigua freda i la sal al vas de la pastadora (tipus KitchenAid, Thermomix o d’altres) i ho pastem a velocitat mitjana fins que tots els ingredients quedin integrats.

2. Aboquem la massa resultant a la superfície de treball i en fem una bola. Emboliquem la bola amb film transparent i la reservem 30 minuts al frigorífic. Mentre la massa agafa fred al frigorífic, continuem amb els següents passos de la recepta.

3. Tallem els tomàquets a rodelles fines (1 o 2 mm.) i les reservem.

4. Preescalfem el forn a 200ºC. Engreixem el motlle (d'uns 26-28 cm. de diàmetre) i el reservem.

5. En una picadora posem el gra d’all, el sucre panela, les fulles d’alfàbrega, l’orenga, la sal, el pebre i ho piquem. Ho aboquem al motlle que hem engreixat assegurant-nos la barreja queda ben distribuïda. Podeu acabar de distribuir-ho amb l’ajuda d’una espàtula.

6. Damunt el motlle, amb la picada ben escampada, col·loquem les rodelles de tomàquet. Han de quedar sobreposades per capes i és recomanable començar des del centre cap als extrems.

7. Traiem la massa del frigorífic i, damunt d'una superfície empolvorada amb farina, l'estirem amb l'ajuda d'un corró. Hem d'obtenir un cercle d'aproximadament 26-28 cm. de diàmetre.

8. Pintem la superfície de la massa amb salsa de soja i la col·loquem damunt dels tomàquets que tenim al motlle - amb la salsa de soja cap avall, tocant els tomàquets. Tot el sobrant de voraviu el col·locarem cap a l’interior del motlle.

9. Punxem la massa amb una forquilla i posem la tatin a fornejar (200ºC) durant 20-25 minuts fins que la massa estigui daurada.

10. Traiem el motlle del forn i, en calent, desenganxem el voraviu amb un ganivet de punta rodona. Posem un plat al damunt i ho girem de manera que els tomàquets queden al damunt i la massa a sota.

Un cop desemmotllada la podeu menjar en fred o en calent, això va a gust del consumidor, però amb l'oloreta que haurà deixat no podem assegurar que duri gaire estona.

Consells: 

Si no voleu fer la massa, podeu substituir-la per una placa de pasta de full.
Els tomàquets d’amanir es poden substituir per altres tipus de tomàquets, per exemple tomàquets cherry.


Bon profit, Gastrotalkers!