MOMECUINA
 

Coques d'arengada

La coca d’arengada és una versió determinada i concreta de la clàssica coca de recapte que podem trobar a molts indrets de Catalunya. Les coques de recapte són coques salades que porten el recapte, el que hi ha com a provisions per menjar a cada casa i d’aquí que n’hi hagi tanta varietat.

Però podem dir que la coca d’arengada és una de les més típiques en èpoques de Quaresma. En aquesta ocasió la proposem com a àpat per dimecres de cendra, el dia de l’enterrament de la sardina, el dia que acaben les festes de Carnaval i comença la llarga temporada de Quaresma.

Ens hi posem?

Tipus: Catalana
Quantitat: 8 persones
Temps de preparació: 200 minuts

Ingredients

Massa base
500 gr.
Farina d'espelta
180 ml.
Aigua
25 gr.
Llevat premsat
10 gr.
Sal
Farcit
4
cebes escalivades
3
Pebrots vermells escalivats
2
albergínies escalivades
3
arengades
Oli d'oliva verge extra
Sal

ELABORACIÓ

1. Desfem el llevat premsat amb l’aigua tèbia i hi afegim la sal.
 
2. En una superfície plana, fem un volcà amb la farina d’espelta i al centre posem el llevat desfet amb l’aigua. Ho treballem, a mà o amb l’ajuda d’una pastera elèctrica, fins a obtenir una pasta homogènia. Si veiem que costa d'homogenitzar, podem tirar una mica més d'aigua fins que quedi la massa homogènia.

3. Deixem reposar la massa tapada amb un drap fins que dupliqui el seu volum.

4. Un cop tenim la massa fermentada, és moment d’estirar-la. La podeu estirar al gust, però aconsellem que tingui una amplada d’entre 15 i 20 cm. En funció de la llargada de les coques poden sortir-ne 3 o 4 unitats. 

5. Prescalfem el forn a 180º.

6. Tallem a tires la ceba, el pebrot i l’albergínia escalivada. Ho repartim al nostre gust per damunt la coca i hi afegim un polsim de sal.

7. Treiem l’espina a les arengades i repartim els lloms per damunt l’escalivada.

8. Tirem un raig d’oli per damunt les coques i cap al forn. Hi haurà d’estar entre 20 i 25 minuts en funció del forn.

9. Quan la xocolata estigui completament seca tindrem els sticks preparats per servir.


Un cop la coca estigui cuita, es pot menjar que encara sigui una mica calenta o deixar-la refredar i menjar a temperatura ambient.

Bon profit, Gastrotalkers!