NÚRIA ESCALONA
 

Crema Catalana

La crema catalana, una de les postres més tradicionals de Catalunya, està estretament lligada a l'arribada del bon temps. Actualment la podem degustar en qualsevol moment i també en diferents textures perquè estem davant d'unes postres que diferents cuiners han fet evolucionar aplicant noves tècniques. Així i tot, el moment més assenyalat per menjar-la és el dia de Sant Josep, el 19 de març. Tant la data com el postre anuncien l'arribada de la primavera, especialment per la quantitat d'ous que es fan servir per fer-la, com a símptoma de què aquest canvi de temporada implica per a la posta d'ous de les gallines, molt més activa que en altres moments.

A Gastrotalkers, malgrat l'evolució de la recepta, no podia faltar la recepta més tradicional. La recepta que recull el Corpus Culinari de la Cuina Catalana. Una recepta que necessita de paciència i dedicació si la fem sense fer servir cap mena de robot. És el cas que us proposem avui.

A títol personal, la crema catalana és una de les postres que em feia el meu avi, el qual també em va ensenyar a fer-la i amb qui vaig poder compartir el procés de fer-la unes quantes vegades. Per Sant Josep no podia faltar i és que la crema catalana també és coneguda com a Crema de Sant Josep o Crema Catalana de Sant Josep, més enllà d'altres denominacions com crema cremada o, simplement, crema.

Tipus: Dolços
Quantitat: 8 persones
Temps de preparació: 45 minuts

Ingredients

1 litre
Llet
8
Rovell d'ou
1
Canonets de Canyella
1 pell
Llimona
200 gr.
Sucre
40 gr.
Midó

ELABORACIÓ

1. Reservem una mica de llet -aproximadament 75 ml- en un bol. La resta de la llet la posem en una olla i la fem bullir amb la branca de canyella i la pell de la llimona. És important remenar de tant en tant per trencar el tel de la llet i que no ens vessi tot.
 
2. Paral·lelament, mentre la llet està bullint, en un altre bol i amb l'ajuda d'una batedora de mà manual barregem els 8 rovells d'ou amb el sucre.
 
3. Barregem els 75ml de llet reservada amb el midó. L'objectiu és que ens quedi ben dissolt abans de barrejar-lo amb la resta d'ingredients.
 
4. Quan la llet amb la canyella i la llimona hagi arribat a bullir, la colarem i retirarem la canyella i la llimona.
 
5. Tornem a posar la llet a l'olla, però aquest cop hi aboquem la barreja d'ous amb sucre i el midó dissolt.
 
6. Remenem constantment sense parar amb el batedor de mà fins que arrenqui el bull. No fer-ho així provocaria que la part de sota quedes tota cremada.
 
7. Ho retirem del foc i posem la crema en cassoletes o platets individuals i la deixem refredar.
 
8. Abans de servir, generosament empolvorarem sucre per damunt i ho cremem amb l'ajuda d'un bufador de cuina o una planxa de ferro ben roent.


Ja ens la podem menjar! Però si voleu també la podeu acompanyar d'algun melindro, galeta o carquinyolis. Aquest punt és a gust del consumidor.
 
Bon profit, Gastrotalkers!

Consells:
 
- Prepara tots els ingredients abans de començar a fer la recepta, especialment els rovells d'ou.
- Si us agrada un punt menys dolç, podeu reduir la quantitat de sucre fins a 150 gr.
- En lloc de midó es pot fer amb farina de blat de moro o amb una altra fècula, que s’haurà d’afegir als rovells barrejats amb el sucre.
- Es pot menjar sense cremar; en aquest cas, es pot posar un paper d’estrassa per damunt de la crema perquè no es faci crosta.