NÚRIA ESCALONA
 

Lemon Curd (Crema de llimona)

El lemon curd o crema de llimona és un dels bàsics de les postres britàniques. El podem fer per menjar-lo com a postre individual o utilitzar-lo per elaborar altres postres.

La recepta original, la de segles enrere, consistia simplement a tallar la crema de llet a llimona per aconseguir una espècie de quallada. Però amb el pas el temps la recepta ha evolucionat i, fins i tot, també es pot comprar preparada.

A Gastrotalkers hem aprofitat la quantitat de llimones que tenim al llimoner i n’hem collit unes quantes per elaborar una recepta que encara no teníem incorporada al receptari, però que ens agrada d’allò més.

Tot i ser una recepta clàssica, el control de la temperatura juga un paper clau a l’hora d’aconseguir el grau d’espessor desitjat. Així, en aquesta recepta que presentem hem fet servir el robot de cuina Thermomix, però també compartim la manera de fer-la sense robot de cuina fent servir els mateixos ingredients.

Ens hi posem?

Tipus: Dolça
Quantitat: 8 persones
Temps de preparació: 30 minuts

Ingredients

250 gr.
Sucre
1 pell
Llimona
180 ml.
Suc de llimona
120 gr.
Mantega
2
Ous

ELABORACIÓ


Passos a seguir per fer-la amb Thermomix:
 
1. Posem el sucre al vas de la Thermomix i la convertim en sucre de llustre posant els següents valors: 30 segons / velocitat 10.
 
2. Incorporem la pell de la llimona i tornem a polvoritzar-ho tot amb els següents valors: 30 segons / velocitat 10

3. Baixem tots els ingredients amb l’ajuda de l’espàtula i afegim el suc de llimona, la mantega i els ous. Programem la Thermomix amb els següents valors: 20 minuts / 90º / velocitat 4.
 
4. Aboquem el lemon curd  en potets de vidre (o en un recipient de vidre amb tapa) i ho deixem temperar.

Passos a seguir per fer-la sense robot de cuina:

1. Ratllem la pell de la llimona.

2. Afegim el sucre en una picadora i el piquem per obtenir una textura de sucre de llustre. També podeu fer servir directament sucre de llustre.

3. En un recipient de vidre que després puguem posar al bany maria, barregem la ratlladura de llimona, el sucre, la mantega, el suc de llimona i els dos ous. Ho barregem fins que ens quedin ben integrats.

4. Posem un cassó amb aigua al foc a temperatura mitjana baixa, sense que arribi a bullir. Quan estigui calent, damunt hi posem el recipient de vidre per coure-ho al bany maria. És important no deixar de remenar en cap moment.

5. Aviat veurem com començarà a espessir i adquirir consistència. En aquest punt, en funció del grau de consistència que vulguem aconseguir caldrà deixar-la cuinar més o menys temps. Cal pensar que quan la crema es refredi s’espessarà bastant més.

6. Aboquem el lemon curd en potets de vidre (o en un recipient de vidre amb tapa) i ho deixem temperar.

Un cop temperat ja és apte per menjar. Es pot menjar de manera individual si hem fet racions individuals o fer servir com a farcit per elaborar altres postres. Sigui com sigui, caldrà conservar-lo al frigorífic.


Bon profit, Gastrotalkers!

Consells:

- La podeu emprar per farcir o acompanyar altres elaboracions dolces.
- Es pot conservar al frigorífic durant un mes. Caldrà posar-lo en un recipient de vidre amb tapa.
- També es pot preparar amb taronja: substitueix la pell de la llimona per pell de taronja i el suc de llimona per suc de taronja.