Gremi de Pastisseria de Barcelona
 

Coca de Sant Joan

La tradició de la coca i de la revetlla de Sant Joan van lligades a la celebració del solstici d’estiu, una festa pagana amb foc i música. A la costa mediterrània, la festa s’acompanyava i s’acompanya d’una coca plana i arrodonida que, originàriament, era una pasta de pa amb oli, ous, sucre i pinyons i tenia forma de sol.

Avui, hi ha múltiples formats i decoracions, però una recepta bàsica de coca de Sant Joan és aquesta:

Tipus: Catalana
Quantitat: 8 persones

Ingredients

Base
1 kg.
Farina de força
200 gr.
Sucre
25 gr.
Sal
75 gr.
Aigua
150 gr.
Llet
250 gr.
Ous
150 gr.
Mantega
80 gr.
Llevat
25 gr.
Licor

ELABORACIÓ

1. Amassar en un bol tots els ingredients menys la mantega fins a tenir-ho tot integrat.

2. Afegir-hi la mantega freda tallada a daus i seguir amassant fins a desenvolupar bé el gluten (l’elasticitat). La temperatura final de la massa no ha de superar els 28 ºC.

3. Donar forma esfèrica a la massa i deixar-la reposar en fred 30/60 minuts.

4. Tallar la massa i crear la forma desitjada.

5. En el cas de la coca de crema, pintar amb massapà rebaixat amb clara. Fer un enreixat amb crema i col·locar fruita cireres confitades. Fermentar fins que dupliqui el volum inicial.

6. Col.locar pinyons hidratats i empolvorar amb sucre i fornejar fins que la coca estigui daurada.