NÚRIA ESCALONA
 

Crema de festucs (pistatxos)

Els festucs (o pistatxos, ja que també està acceptat al DIEC) tenen un cultiu estès per tot el Mediterrani, però el seu origen el trobem a l’Orient Mitjà, on eren considerats un privilegi destinat exclusivament a la reialesa i a una selecta minoria.

Actualment, és habitual fer-los servir com a colorant alimentari, però també per elaborar rebosteria o per fer gelats. En aquesta recepta farem servir els festucs per elaborar una crema dolça. Podem dir que el resultat serà semblant a una crema d’avellana i xocolata (tipus Nutella), però canviant les avellanes per festucs i la xocolata amb llet per xocolata blanca. No estem davant d’una recepta clàssica, però sí que pot ser interessant per posar un gust diferent a taula i optar per utilitzar la crema de festucs enlloc de la més tradicional crema d’avellanes.

La recepta es pot fer amb una picadora i al bany maria o bé fent servir un robot de cuina (tipus Thermomix). Perquè sigui accessible per a tothom, a la part d’elaboració es llisten els passos tant per una opció com per l’altra.

Advertència: no podreu deixar de llepar-vos els dits!

Una curiositat: el dia 26 de febrer se celebra el dia mundial del festuc. La data es va fixar al calendari l’any 2007. Es considera una de les fruites seques més ben valorades per la gastronomia i té diversos beneficis per a la salut. A més és la fruita seca que menys calories conté i se’n valora el seu efecte saciant.

Tipus: Dolça
Quantitat: 8 persones
Temps de preparació: 25 minuts

Ingredients

100 gr.
Sucre de llustre
100 gr.
Festucs pelats
300 gr. a trossets
Xocolata Blanca
100 ml.
Oli de gira-sol

ELABORACIÓ


Passos a seguir per fer-la amb picadora i al bany maria:

1. Afegim el sucre de llustre i els festucs a la picadora i ho piquem. És important picar-ho fins que els festucs quedin polvoritzats. I també és important que els festucs tinguin la menor quantitat de pell possible.

2. En un recipient de vidre que després puguem posar al bany maria, aboquem la barreja de sucre de llustre i festucs amb la xocolata blanca. És important que estigui ben trossejada. Si voleu anar una mica més ràpid, també la podeu passar per la picadora.

3. Posem un cassó amb aigua al foc a temperatura mitjana baixa, sense que arribi a bullir. Quan estigui calent, damunt hi posem el recipient de vidre per coure-ho al bany maria, en el qual també incorporarem l’oli de gira-sol. És important no deixar de remenar en cap moment i hi hem d’estar, com a mínim, 7 minuts.

4. Aboquem la crema en recipients de vidre que tinguin tapa i els deixem refredar a temperatura ambient.

5. Un cop temperat ja és apte per menjar. 


Passos a seguir per fer-la amb Thermomix:
 
1. Posem el sucre de llustre i els festucs al vas de la Thermomix ho polvoritzem tot seguint els següents valors: 15 segons / velocitat 9. Seguidament, fem baixar tots els ingredients amb l’espàtula.

2. Incorporem xocolata blanca a trossos i la triturem seguint els següents valors: 20 segons / velocitat 9. Quan obrim la tapa, baixem la xocolata polvoritzada amb l’ajuda d’una espàtula.

3. Afegim l’oli de gira-sol i ho posem a coure seguint els següents valors: 7 minuts / 50º / velocitat 4.

4. Baixem tots els ingredients amb l’ajuda de l’espàtula i afegim el suc de llimona, la mantega i els ous. Programem la Thermomix amb els següents valors: 20 minuts / 90º / velocitat 4.

5. Aboquem la crema en recipients de vidre que tinguin tapa i els deixem refredar a temperatura ambient.

El resultat serà una crema tipus Nutella, però de festucs, així que la podem menjar untada en un bon pa, per farcir pastissos, magdalenes o qualsevol altra alternativa dolça que es pugui imaginar. Sigui com sigui, caldrà conservar-la al frigorífic. Quan en tornem a menjar,  és recomanable que abans l’haguem deixat uns 20 minuts a temperatura ambient perquè al frigorífic quedarà compactada.

Bon profit, Gastrotalkers!


Consells:

- La podeu utilitzar per farcir o acompanyar altres elaboracions dolces.
- Es pot conservar al frigorífic durant una setmana amb un recipient de vidre amb tapa.
- Un cop guardada al frigorífic, quan en vulgueu tornar a menjar, recordeu treure-la 20 minuts abans i deixar-la a temperatura ambient.