MOMECUINA
 

Pa de Sant Jordi

El pa de Sant Jordi va ser creat l'any 1988 pel flequer Eduard Crespo de la Fleca Balmes. L'encàrrec li va fer el Gremi de Flequers de Barcelona perquè volien un pa per celebrar la Diada de Sant Jordi. El primer any no es va comercialitzar perquè el resultat no va ser l'esperat perquè segons Crespo, el més complicat va ser que els colors de la senyera quedessin ben definits. Un any després el pa va resultar ser un èxit i els colors de la senyera es van aconseguir fent tres masses molt específiques: una massa de sobrassada per al color vermell, una massa de formatge per al color groc i una massa d'anous per embolcallar la senyera.

El pa de Sant Jordi original elaborat per l'Eduard Crespo no porta cap mena de colorant artificial. A Gastrotalkers proposem l'elaboració del pa segons la recepta original.El pa de Sant Jordi ha estat un èxit i, actualment, més enllà del dia de Sant Jordi també s'acostuma a menjar l'11 de setembre amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.
Tipus: Catalana
Quantitat: 4 persones
Temps de preparació: 250 minuts

Ingredients

Massa de sobrassada
250 gr.
Farina de força
100 gr.
Sobrassada de Mallorca
5 gr.
Massa mare
un polssim
Sal
150 gr.
Aigua
10 gr.
Llevat de forner
Massa de formatge
250 gr.
Farina de força
100 gr. ratllat al moment
Formatge Emmental
5 gr.
Massa mare
10 gr.
Llevat de forner
una culleradeta
Sal
150 gr.
Aigua
Massa d'anous
250 gr.
Farina de força
80 gr. tallades amb ganivet a trossos regulars
Anous
10 gr.
Mantega
5 gr.
Massa mare
1 culleradeta
Sal
150 gr.
Aigua

ELABORACIÓ

L'elaboració del pa de Sant Jordi requereix treballar en dues fases: la preparació de la massa i el muntatge del pa.

Preparació de les tres masses:

Amb cada una de les masses seguirem els següents passos:

1. Farem 3 pastades i farem servir un bol per cadascuna de les masses. Totes s'han de pastar igual, ho podeu fer a mà o a màquina, però en cas de fer-ho a màquina s'han de seguir les instruccions de pastar massa de la vostra màquina).
2. Posarem en cada bol els ingredients seguint la correlació que apareixen a la descripció d'ingredients i els amalgamem. Recordeu que hem de fer aquest procediment amb les tres masses.
3. Quan la massa ens hagi agafat cos, la treballem a sobre de la taula perquè ens vagi agafant consistència. I quan veiem que està ben pastada, la volegem i la deixem reposar en un drap tapada.
4. Un cop fetes les 3 pastades, les deixem reposar al voltant d'1 hora i mitja tapades amb un drap perquè que no ens faci crosta.
5. Passada 1 hora i mitja, procedim al muntatge del pa de Sant Jordi. Amb cadascuna de les masses hem de formar un rectangle amb el corró. Però hem de tenir en compte que el rectangle de formatge ha de ser una mica més llarg que la resta perquè haurem de fer-ne 5 talls per poder formar les 4 barres.

Muntatge del pa de Sant Jordi

1. Agafem el rectangle de formatge i l'humitegem amb una mica d'aigua amb l'ajuda d'un pinzell.
2. Damunt del rectangle de formatge hi posem la massa de sobrassada, que ha de ser més petit que el de formatge.
3. El muntatge de la massa de formatge i la massa de sobrassada l'hem de tallar en 4 parts més o menys iguals i ens ha de quedar un tros de massa de formatge a banda.
4. Agafem les quatre parts i les apilem passant un pinzell amb aigua entre elles. Les hem d'apilar de manera que ens quedin les 4 barres i ho acabem cobrint amb el retall de formatge que teniem a banda.
5. Amb la massa d'anous hem d'haver fet un altre rectangle on posarem el bloc de massa amb les 4 barres i l'embolicarem com si fos una manta.
6. Ho deixem reposar durant 20 minuts.
7. Amb la massa reposada, ha arribat el moment de tallar la massa i obtenir el nostre pa de Sant Jordi. Hem de fer-ne talls de dit i mig com si fossin bistecs. Un consell que hem posat en pràctica i prové del creador del pa de Sant Jordi, en ....
8. Deixem fermentar els pans perquè doblin el seu volum.
9. Els posem al forn durant aproximadament 20 minuts a 200° acompanyat d'una mica de vapor. Per fer el vapor podeu posar una cassoleta amb aigua a la part de sota.
10. I passats els 20 minuts, ja tenim el pa de Sant Jordi fet!

​Feliç diada, Gastrotalkers!

Recomanacions:
- Si teniu dificultats per fer el muntatge us recoomanem veure aquest vídeo on l'Eduard Crespo mostra com fer el muntatge del pa de Sant Jordi.
- Entrevista on Eduard Crespo explica com fer el pa de Sant Jordi en petites quantitats.