La Ruta dels Orígens del Vi és una activitat única al territori que marida l’arqueologia del vi i el patrimoni cultural, la gastronomia i la vitivinicultura. La primera wine route sobre els orígens de la vinya i el vi al Penedès.
La recerca arqueològica de la vinya i el vi ha experimentat un avenç substancial durant els darrers anys. Diversos projectes de recerca arqueològica al Penedès i a Catalunya han posat a la llum dades científiques que certifiquen la seva mil·lenària tradició vitivinícola.
La primera Ruta dels Orígens del Vi, visita el jaciment de la Font de la Canya i el Centre d’Interpretació DO Vinífera d’Avinyonet del Penedès, com a exponents dels inicis de la vinya i el vi durant la fase pre-ibèrica (segles VII-VI aC); el jaciment de la la Ciutadella ibèrica de Calafell, com a exemple de la difusió i la consolidació durant l’època ibèrica (segles V-III aC); la visita al Celler Avgvstvs Forvm, situat a prop del pas de la Via Augusta, ens transportarà a la vinya i el vi a l’època romana (segles II aC - III dC).
Una experiència per conèixer els primers 1.000 anys de la història de la vinya i el vi al Penedès.
Programa
9.00h – Punt de trobada al centre d’interpretació DO Vinífera (Avinyonet del Penedès) i recepció de visitants. Punt de sortida de l’autocar i inici de la ruta.
09.45h - Visita al DO Vinífera - Arqueologia de la vinya i el vi a Catalunya
11.00h - Verema ibèrica (amb rèpliques de podalls de l’època)
12.00h - Visita al jaciment de la Font de la Canya - Els orígens de la vinya i el vi a la Cossetània
12.45h- Tast de vins conduït per Lluís Tolosa, maridat amb formatges de Xerigots, a la Font de la Canya
Antistiana, Celler Mas Comtal
Gran Caus Blanc, Celler Can Ràfols dels Caus
13.45h- Sortida cap al celler Avgvstvs Forvm, El Vendrell
14.30h – Visita a Avgvstvs Forvm. El món del vinagre (amb tast)
15.00h- Dinar amb degustació de gastronomia ibèrica a càrrec del Restaurant Eusebio de Calafell, amb vins d’Avgvstvs Forvm
17.00h- Sortida cap a la Ciutadella ibèrica de Calafell
17.20h- Visita a la Ciutadella - L'expansió i consolidació de la vinya i el vi
18.00h- Trepitjada de raïm segons les tècniques ibèriques (amb el raïm veremat al matí)
18.30h- Tast de vins dolços conduït per Lluís Tolosa, maridats amb fruits secs de la Cossetània
Vi de palla, Celler Jané Ventura
Dolç de verema tardana, Celler Torre del Veguer
19,30h- Finalització de l’acte i tornada en autocar a Avinyonet
20,30h- Arribada de l’autocar a Avinyonet del Penedès
L'acte comptarà amb la participació de la periodista
Ruth Troyano, l’escriptor
Lluís Tolosa i l’equip d’arqueologia de la Font de la Canya i la Ciutadella ibèrica.
Preu: 145€
Compra d'entrades: www.enoturismepenedes.cat
Inclou: desplaçament en autocar privat, bossa de la ruta amb informació i copa Riedel, visita temàtica sobre la vinya i el vi de dos jaciments arqueològics i un centre d’Interpretació, activitat de verema i trepitjat de raïm, tast de quatre vins maridats amb formatges i fruits secs, visita a un celler, tast de vinagres, dinar amb menú d’inspiració ibèrica i vins d’Avgvstvs Forvm. Activitat de gairebé 11 hores de durada.
Places limitades, màxim 25 persones
Més informació: www.arqueovitis.com