La Festa del Vi Novell
Dissabte 10 de desembre de 2022
Organitza: INCAVI - Generalitat de Catalunya
Lloc: Palau Robert, Barcelona
L’arribada dels primers vins de l’anyada 2022 tornarà a celebrar-se amb la Festa del Vi Novell que tindrà lloc el dissabte 10 de desembre als jardins del Palau Robert de Barcelona. D’aquesta manera, es recupera un esdeveniment que els dos darrers anys va quedar en suspens a causa de la pandèmia. La Festa del Vi Novell suposarà la presentació al públic dels vins novells que elaboren 13 cellers catalans, de 7 denominacions d’origen diferents. La festa compta amb el suport de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

La Festa del Vi Novell del 10 de desembre serà la culminació de la gira que prèviament el vi novell haurà fet amb “The Wine Truck” per diferents poblacions catalanes.


Més cellers i una nova DO

El projecte per recuperar el vi novell i donar-li la importància que té en països com França, on l’arribada “Beaujolais nouveau” és molt celebrada, creix any rere any. Aquest any dos nous cellers i una nova zona geogràfica, la DO Pla de Bages, se sumen a l’esdeveniment. Així, elaboraran vi novell els cellers Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; el Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.


Què és el Vi Novell?

Els principals factors que caracteritzen el vi novell són la temporalitat  i la producció limitada. El Vi Novell s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que  el vi novell és un vi més que jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i  és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc  que recorda al gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada.


Més informació sobre la Festa AQUÍ