Actualitat

La Festa del Vi Novell torna a Barcelona després de dos anys de parèntesi

Es farà el dissabte 10 de desembre als jardins del Palau Robert i s’hi podran tastar els primers vins de la collita del 2022

| 18/10/2022 a les 22:01h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Festa del Vi Novell (abans de la pandèmia).
Festa del Vi Novell (abans de la pandèmia). | Cedida.

ACTUALITZACIÓ IMPORTANT:

La Festa del Vi Novell de Barcelona es posposa al dia 10 de desembre.
El tancament dels jardins del Palau Robert ha obligat a fer un canvi de plans. 

 


El vi novell és l’únic vi de temporada, un vi que surt al mercat l’11 de novembre, dia de Sant Martí, i que està pensat per ser consumit de manera immediata, idealment entre novembre i finals d’hivern. La història del novell a Catalunya es remunta a quan a les cases de pagès el vi de l’any anterior no arribava en bones condicions fins a l’hivern següent i s’esperava amb molta il·lusió el vi de la nova anyada. Aquest vi es consumia sense haver reposat, tal com fan la resta de vins, fins i tot els joves, que no surten al mercat fins més endavant.

El vi novell, des des fa uns anys, té la seva pròpia festa. Es fa a Barcelona, però amb la pandèmia de la Covid va quedar suspesa i ara es torna a recuperar. L’arribada dels primers vins de l’anyada 2022 tornarà a celebrar-se amb la Festa del Vi Novell que tindrà lloc el dissabte 12 de novembre dissabte 10 de desembre als jardins del Palau Robert de Barcelona. Suposarà la presentació al públic dels vins novells que elaboren 13 cellers catalans, de 7 denominacions d’origen diferents
 
El 12 de novembre s'iniciarà una gira del vi novell per Catalunya amb The Wine Truck. La gira tindrà lloc durant tots els caps de setmana a partir del 12 de novembre i fins a mitjans de desembre amb l'objectiu d'apropar el vi novell a molts punts de la geografia del país. La primera parada serà a Sant Cugat del Vallès.
 

El remolc de The Wine Truck amb el Vi novell 2021. Foto: Ruth Troyano.Més cellers i una nova DO
 
El projecte per recuperar el vi novell i donar-li la importància que té en països com França, on l’arribada “Beaujolais nouveau” és molt celebrada, creix any rere any. Aquest any dos nous cellers i una nova zona geogràfica, la DO Pla de Bages, se sumen a l’esdeveniment. Així, elaboraran vi novell els cellers Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; el Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.