SANT JOAN

12 coques de Sant Joan per menjar-se la revetlla

El nostre recull de coques de Sant Joan que mereixen un lloc a la teva taula de revetlla

| 21/06/2025 a les 17:24h
Especial: A taula
Arxivat a: Magazine, DeLaCrem / Barcelona, L'Atelier Barcelona / Barcelona
Coca de Sant Joan.
Coca de Sant Joan. | Núria Escalona.
S'acosta la nit de Sant Joan i, més enllà de les fogueres i els petards, la gran protagonista de totes les taules és la Coca de Sant Joan. Aquest dolç, un símbol d'alegria i unió en la nit del 23 de juny, és molt més que un pastís. La seva forma, ja sigui allargada com una llengua o rodona com el sol, la vincula directament amb el solstici d'estiu i els rituals ancestrals. Des dels seus orígens com a pa festiu fins a la seva evolució actual, ha mantingut el seu estatus indiscutible.

Les coques de Sant Joan tradicionals, com les de crema, fruita confitada o llardons, mai fallen. Però cada cop més forners i pastissers s'atreveixen a innovar, oferint propostes transgressores que reinventen aquest dolç tan estimat.

Si durant aquesta revetlla ets dels que vol innovar amb les coques i maridar-les amb les millors bombolles, no perdis el fil d'aquestes propostes! Són recomanacions fetes amb gust propi per a Gastrotalkers.cat, sense seguir cap rànking particular.
 
10 coques de Sant Joan que mereixen formar part de la teva revetlla

1. Coca de Crema de la Pastisseria SN (Sant Pere de Ribes)
 

Coca de crema de la Pastisseria SN. Foto: Núria Escalona.


La coca de crema de la Pastisseria SN, des de Sant Pere de Ribes, és un clàssic de la nostra taula de Sant Joan. Aquesta coca, simplement, ens encanta perquè la seva crema que mai falla i encara no he trobat cap crema que la superi. A més de bona, com a bona tastadora de crema, m'agrada que n'hi hagi certa quantitat i en les coques que prepara en Josep Lluís Serarols això hi és. És realment un imprescindible per als qui busquen tradició i que la coca sigui un èxit a taula.

2. Coca de Llardons de L'Atelier (Barcelona)
 

Coca de llardons de L'Atelier Barcelona. Foto: L'Atelier Barcelona.


Coca de Llardons de L'Atelier (Barcelona) A L'Atelier Barcelona han elevat la clàssica Coca de Llardons. Si pensaves que una coca de llardons mai podia evolucionar, espera a veure què han fet. Es tracta d'una pasta de full invertida i ultracruixent coberta de sucre i llardons que es caramel·litzen al forn fins a formar una costra daurada, salada i absolutament addictiva. Estem davant d'una coca que combina encara més el dolç i el salat.  
 
3. Coca de Festuc de La Xicra (Terrassa)
 

Coca de festucs de la pastisseria La Xicra. Foto: La Xicra.


Des de Terrassa, La Xicra ens tempta amb una proposta que és pura tendència: la crema de festucs. La seva Coca de Festuc es concreta en un briox de llarga fermentació farcit amb una crema de festuc feta íntegrament per ells, complementada amb compota de gerds i perles cruixents de gerd. Una explosió de sabors i textures amb un toc de fruita i pinyons que la converteix en un must per als amants d'aquest fruit sec tan de moda. 
 

 

4. Coca Creativa de la Pastisseria Brunells (Barcelona)
 

Coca de la Nova Brunells de Barcelona. Foto: Sr y Sra Cake.


La Pastisseria Brunells, una de les més històriques de Barcelona, torna a sorprendre amb la seva Coca de Sant Joan Creativa, on l'oli d'oliva, la llimona i l'alfàbrega es converteixen en els protagonistes inesperats. Aquesta proposta va més enllà del convencional, oferint una combinació de sabors mediterranis innovadora que respecta la tradició però busca sorprendre els paladars més exigents amb noves textures i aromes refrescants. Va ser la guanyadora en la categoría de Coca Creativa al concurs Millor Coca de Sant Joan 2024.

5. Coca Creativa de la Pastisseria Natcha (Barcelona)
 

Coca Creativa de la Pastisseria Natcha (2025). Foto: Sr y Sra Cake.


Aquesta és una de les coques més curioses i innovadores que trobaràs a la Pastisseria Natcha. Es caracteritza per una base cruixent de pasta de croissant, farcida de frangipane de coco, un cremós de mascarpone i llima, melmelada de gerds i fruits vermells frescos. Aquesta proposta ha estat la guanyadora del concurs La Millor Coca de Sant Joan 2025 en la categoria de coca creativa. Aconsellen maridar-la amb el vi rosat Curiosa d'Albet i Noya.

6. La Juanita, la coca de La Dramerie (Barcelona)
 

Coca Juanita de La Dramerie. Foto: La Dramerie.


La Juanita, la coca de La Dramerie (Barcelona) La Dramerie, coneguda per la seva pastisseria original i refinada, ens convida a tenir La Juanita a taula per celebrar Sant Joan. Tal com ens diuen, "no sigueu petards i compteu amb ella per celebrar Sant Joan aquest any!". És una proposta única que incorpora els ingredients tradicionals de Sant Joan, però es vesteix de gala: un briox de llarga fermentació que voldreu abraçar, farcit de crema cremada (en bona quantitat), chantilly de vainilla de Madagascar i pinyons del país caramel·litzats. Una proposta que promet un drama ben dolç.

7. Coca de xocolata de Vallflorida Xocolaters (Sant Esteve de Palautordera)
 

Coca de xocolata i coca de croissant de Vallflorida Xocolaters. Foto: Núria Escalona.


Des de Sant Esteve de Palautordera, Vallflorida Xocolaters, reconeguda per la seva excel·lència, emociona amb la Coca de Xocolata. Aquesta delícia es concreta en un esponjós brioix de vainilla amb una intensa crema de xocolata d'origen Veneçuela 70% i pinyons del Montseny. És molt àpta per aquells que viuen el món de la xocolata amb alta intensitat. A més, també destaquen la seva Coca de Croissant, amb 1000 fulls cruixents, fruits vermells i mascarpone, i la seva versió de la Coca Selva Negra, combinant tradició i innovació amb el seu toc distintiu.

8. Coca d'Oriol Carrió (Barcelona)
 

Coca Solstici d'Estiu d'Oriol Carrió (2025). Foto: Oriol Carrió.


L'innovador pastisser Oriol Carrió engunay arriba amb una novetat: La coca Solstici d'Estiu. Es concreta en una proposta que captura l'essència de la temporada: una coca de brioix de llarga fermentació coronada amb un cremós de coco, fruita de la passió i mango. Una combinació tropical i refrescant.

9. Coca de full, xocolata i crema de la Pastisseria Faixat (Barcelona)
 

Coca de pasta de full, xocolata i crema de la Pastisseria Faixat. Foto: Pastisseria Faixat.


Aquesta és una opció que combina la lleugeresa d'una pasta de full cruixent amb la densitat d'un farcit de crema i xocolata. Aquesta és una coca contundent i elegant que es presenta plena de contrastos, on la delicadesa del full es complementa amb la intensitat del cacau i la suavitat de la crema. Apta per aquells que els agraden els dolços d'alta intensitat.

10. Coca de Cireres de la Pastisseria Sans (La Bisbal d'Empordà)
 

Coca de cireres de la Pastisseria Sans. Foto: Pastisseria Sans.


La Pastisseria Sans, des de La Bisbal d'Empordà, i regentada per Oriol Balaguer ens porta una coca de cireres que és pura tendresa. Aquesta coca destaca pel seu brioix tendre, saborós i llaminer, coronat amb la fruita vermella estrella de la temporada. Les cireres són, de fet, un clàssic de Sant Joan, especialment populars a zones com Reus, on també és tradició menjar coca de cireres durant la festivitat de Corpus.

11. Coca Pirinaica de la pastisseria Canal (Barcelona)
 

Coca Pirinaica de la Pastisseria Canal. Foto: Pastisseria Canal.


La Pastisseria Canal compta amb una tradició de tres generacions en l'elaboració de la seva coca pirinenca de nata, amb l'avi Domènec Canal com a precursor d'una tradició als barris de Barcelona que ara segueixen els seus nets. La Pastisseria Canal sempre té entre la seva oferta les tradicionals coques pirinaiques, però per Sant Joan, Sant Pere i Sant Jaume és quan la farceixen de nata i la coronen amb cireres confitades i pinyons, convertint-la en la seva coca més característica. Més enllà d'aquesta especialitat, també hi trobareu les clàssiques coques tradicionals i una de molt especial: la coca de melindro i taronja. Una aposta per l'autenticitat dels Pirineus amb un toc familiar i una oferta variada.

12. Coca de de Jordi Morera i Lluc Crusellas (Andorra)

Amb un toc internacional, la col·laboració entre el reconegut forner Jordi Morera i el pastisser Lluc Crusellas ens porta una coca d'autor d'excel·lència. Tots dos l'han deixat veure per Instagram, però estem a l'espera que en presentin els ingredients concrets, que estem segurs que seran igual de sorprenents que moltes de les seves propostes. Estarà disponible especialment per als que celebrin la revetlla a Andorra, concretament a Pyrénnées, lloc on tenen ubicades les seves boigues i són veins entranyables. La seva unió de talents garanteix una coca de qualitat excepcional, amb un enfocament en el producte i la tècnica. I si vols saber els ingredients, caldrà que tornis a entrar més tard en aquest article.

Més enllà d'aquestes, en el VII Concurs La Millor Coca de Sant Joan 2025, també hi ha hagut 5 pastisseries que s'han endut un guardó en les categories de fruita, crema i pinyons, llardons, xocolata i coca creativa, tenim tots els detalls. El que és importan és que sigui artesana, et faci gaudir i t'agradi. 

Bonus Extra per als més llaminers: el gelat de coca de Sant Joan!

Si ets dels que sempre busca una nova manera de gaudir dels sabors de temporada, no et pots perdre el gelat de coca de Sant Joan. Aquesta creació refrescant captura l'essència del clàssic dolç en una textura gelada, ideal per fer passar la calor que ja tenim aquests dies i que encara anirà a més. Ja sigui amb trossets de coca, amb la cremositat de la crema, o amb un toc de fruita confitada, és una manera original i deliciosa d'allargar el plaer de la revetlla.
 

Gelat de Coca de Sant Joan de la gelateria delaCrem. Foto: delaCrem.


El gelat de Coca de Sant Joan delaCrem és un referent en aquestes propostes, tot i que cada cop és més habitual trobar-ne en altres gelateries i establiments innovadors. A Delacrem no només ten el gelat de coca de Sant Joan tradicional, sinó que enguany també s'han atrevit amb el gelat de coca de llardons.

Bona revetlla! I bona coca de Sant Joan!