La nit de dimecres 11 de juny, Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, es va vestir de gala per acollir la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2025 de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Un esdeveniment que, un any més, ha posat de manifest la riquesa i la diversitat del panorama culinari català, reconeixent tant la innovació com el respecte per les arrels.
Els grans protagonistes de la nit van ser Marc Gascons i Fermí Puig. Gascons, el reconegut xef del restaurant Els Tinars de Llagostera (Gironès), va ser distingit amb el premi a la 'cuina d'autor'. El guardó va valorar la seva proposta "elegant, senzilla i honesta", fruit d'una trajectòria marcada per l'aprenentatge al costat de figures com la de Joan Roca. La seva cuina, profundament arrelada a la tradició catalana i empordanesa, destaca per l'ús exquisit del producte de temporada i un innegable compromís amb el territori. Gascons, que ostenta una estrella Michelin des de 2008, va expressar la seva immensa satisfacció a l'ACN: "És un honor immens. Això ens motiva moltíssim per continuar aquesta trajectòria, aprofundir en la cuina catalana, donar-li més força i connectar amb les arrels de la nostra gastronomia".
Per la seva banda, el premi a la 'cuina tradicional' va ser atorgat, a títol pòstum, a Fermí Puig, traspassat l'any passat. Aquest reconeixement póstum subratlla la seva tasca incansable en la preservació i difusió de la cuina clàssica catalana, consolidant-lo com una figura indispensable del sector. Des de les seves etapes inicials a El Bulli fins a la direcció de Drolma i la fundació del seu propi restaurant, Fermí Puig, va ser un fervent defensor d'una cuina autèntica i allunyada de pretensions. El seu germà, Àlex Puig, va recollir el premi, destacant el llegat del seu germà com una reivindicació de la cuina tradicional que espera que les futures generacions sàpiguen "interpretar i valorar".
Els grans protagonistes de la nit van ser Marc Gascons i Fermí Puig. Gascons, el reconegut xef del restaurant Els Tinars de Llagostera (Gironès), va ser distingit amb el premi a la 'cuina d'autor'. El guardó va valorar la seva proposta "elegant, senzilla i honesta", fruit d'una trajectòria marcada per l'aprenentatge al costat de figures com la de Joan Roca. La seva cuina, profundament arrelada a la tradició catalana i empordanesa, destaca per l'ús exquisit del producte de temporada i un innegable compromís amb el territori. Gascons, que ostenta una estrella Michelin des de 2008, va expressar la seva immensa satisfacció a l'ACN: "És un honor immens. Això ens motiva moltíssim per continuar aquesta trajectòria, aprofundir en la cuina catalana, donar-li més força i connectar amb les arrels de la nostra gastronomia".
Per la seva banda, el premi a la 'cuina tradicional' va ser atorgat, a títol pòstum, a Fermí Puig, traspassat l'any passat. Aquest reconeixement póstum subratlla la seva tasca incansable en la preservació i difusió de la cuina clàssica catalana, consolidant-lo com una figura indispensable del sector. Des de les seves etapes inicials a El Bulli fins a la direcció de Drolma i la fundació del seu propi restaurant, Fermí Puig, va ser un fervent defensor d'una cuina autèntica i allunyada de pretensions. El seu germà, Àlex Puig, va recollir el premi, destacant el llegat del seu germà com una reivindicació de la cuina tradicional que espera que les futures generacions sàpiguen "interpretar i valorar".
Els guardonats dels Premis Nacionals de Gastronomia 2025

La gala també va posar en valor altres pilars fonamentals del món gastronómic:
- El Premi Revelació va recaure en Moha Quach, del restaurant El Terrat de Tarragona. Nascut al Marroc, Quach porta a la seva cuina d'autor un bagatge profundament marcat per les seves arrels familiars i una aposta decidida pel producte de proximitat i quilòmetre zero, treballant amb petits productors compromesos amb el medi ambient. Des de 2018, ha convertit El Terrat en un referent gastronòmic a la ciutat, amb una filosofia sostenible i fidel a la tradició.
- Montse Serra, del restaurant Miramar de Llançà (Alt Empordà), va ser reconeguda amb el Premi Cap de Sala. Com a quarta generació al capdavant del Miramar, la seva direcció ha estat clau en l'evolució de l'establiment, al costat del xef Paco Pérez, cap a l'alta gastronomia marinera. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos premis prèviament, destacant la seva excel·lència en la gestió de la sala.
- El Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic va ser atorgat a Mònica Ramírez, periodista i especialista en gastronomia, per l'article 'La cuina puja al tractor' publicat a la revista Cuina. Aquest treball subratlla la connexió directa entre cuina i territori, mostrant com xefs destacats s'impliquen activament en el món rural, vinculant alimentació, paisatge i sostenibilitat.

Premiats als Premis Nacionals de Gastronomia 2025. Foto: Nia Escolà.
El repte de mantenir l'excel·lència

Carles Vilarrubí, president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, va posar de manifest la rellevància del sector gastronòmic com un "patrimoni col·lectiu que defineix el país, des de la pagesia fins a la indústria alimentària". Tot i que la gastronomia catalana gaudeix d'un moment excel·lent a escala internacional, Vilarrubí va alertar sobre la necessitat de reforçar la marca "cuina catalana" i va destacar un dels principals reptes que afronta el sector: la manca de personal qualificat. "És un problema que ens preocupa molt perquè és un peix que es mossega la cua: sense noves generacions, no podrem mantenir per sempre aquest nivell d'excel·lència", va concloure.
Els Premis Nacionals de Gastronomia 2025, per tant, no només celebren el talent existent, sinó que també projecten una mirada cap al futur, recordant la importància de preservar la nostra herència culinària i d'invertir en les noves generacions per assegurar que la gastronomia catalana continuï sent un far d'innovació i tradició al món.
Els Premis Nacionals de Gastronomia 2025, per tant, no només celebren el talent existent, sinó que també projecten una mirada cap al futur, recordant la importància de preservar la nostra herència culinària i d'invertir en les noves generacions per assegurar que la gastronomia catalana continuï sent un far d'innovació i tradició al món.