1. Preescalfem el forn a 180º.
2. Separem les clares dels rovells dels ous.
3. Muntem els rovells d’ou amb la meitat del sucre amb una batedora elèctrica màxima. Ho hem de fer aproximadament 3 minuts.
4. En un altre bol muntem les clares a màxima potència fins que quedin a punt de neu.
5. Quan les clares estiguin muntades hi afegim el sucre avainillat i l’altra meitat del sucre. Ho muntarem durant un minut més perquè els ingredients quedin ben integrats.
6. Afegim els rovells d’ou muntats i amb l’ajuda d’una espàtula o una cullera ho barregem amb moviments envolvents fins que clares i rovells quedin integrats.
7. Tamisem la farina i ho barregem fins que ens quedi una massa homogènia.
8. Forrem la safata del forn amb paper de fornejar (o en una safata rectangular d’aproximadament 30 x 40 cm) i aboquem la massa al damunt. No cal posar-hi mantega ni cal altre ingredient perquè no s’enganxi.
9. Ho fornegem durant uns 8 minuts.
10. Desemmotllem la placa de pa de pessic genovès damunt d’un drap de cuina net i l’enrotllem. Això ens permetrà que agafi la forma desitjada per fer el braç de gitano.
11. El deixem refredar i quan estigui a temperatura ambient el desenrotllem acuradament.
12. Estenem el lemon curd per damunt. La quantitat és al gust, però com a mínim que quedi tot ben cobert. A més quantitat de farcit més gruixut ens quedarà el braç de gitano.
13. El tornem a enrotllar i ja tindríem la base del braç de gitano de llimona fet.
14. En una tassa preparem el glacejat que farem servir per decorar el braç de gitano. Primer posarem les dues cullerades de suc de llimona i a poc a poc anirem tamisant el sucre de llustre amb l’ajuda d’un colador. Quan tinguem els ingredients preparats els barrejarem amb una batedora de mà petita per tal que no ens quedin grumolls.
15. Aboquem el glacejat per damunt del braç de gitano, preferiblement damunt d’una reixeta perquè caigui l’excedent i el deixem reposar al frigorífic.
Quan sigui el moment de degustar-lo el podem decorar amb unes fulles de menta fresca perquè visualment sigui més atractiu i també més aromàtic. Si les puntes del braç de gitano ens han quedat imperfectes han quedat imperfectes i volem que es vegi el rotlle de l’interior, podem tallar una mica els laterals. Si no volem que l’interior del rotlle es vegi, aleshores, abans de posar-lo al frigorífic podem cobrir-los de manera uniforme posant lemon curd. Aquesta última versió és la que solem veure als braços de gitano comprats a la pastisseria.
Bon profit, Gastrotalkers!
Consells:
- El sucre avainillat del pa de pessic genovès es pot substituir per una culleradeta de vainilla líquida, en funció del que tinguem al rebost.
- La base del pa de pessic genovès s’acostuma a fer de dues maneres: la que es proposa en aquesta recepta (muntar rovells i clares per separat) o muntant els ous sencers al bany maria. En aquesta recepta optem per la primera opció perquè ens ha donat millors resultats quant a esponjositat.
- El lemon curd pot ser fet per vosaltres seguint la recepta de Lemon Curd que tenim a Gastrotalkers, però també es pot farcir amb lemon curd comprat. Així mateix, també es podria farcir amb la crema dolça que més us agradi.