ACTUALITAT

Bars i restaurants deixaran d'ingressar 780 milions d'euros

La patronal PIMEC veu insuficients els ajuts anunciats pel Govern i Fecasarm ha interposat un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la resolució del Govern pel tancament de bars i restaurants durant 15 dies

| 16/10/2020 a les 15:04h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
Resignació, indignació i confusió entre els restauradors catalans en la primera jornada de tancament del sector decretada pel Govern. La decisió de Salut afecta uns 45.000 establiments i més d'un 6% dels treballadors al país, segons càlculs de PIMEC, i suposa un cop dur per un sector que tot just començava a aixecar el cap després del confinament.

PIMEC també preveu que bars i restaurants deixaran d'ingressar 780 milions d'euros pel tancament de 15 dies decretat el Govern per frenar la corba de contagis de la covid-19. La patronal assegura que aquesta xifra equival al 71% dels beneficis que té el sector en un any normal. Per això, l'organització empresarial reclama un esforç a la Generalitat per augmentar el pressupost de les ajudes anunciades de 40 milions d'euros.

Segons el president de l'entitat, Josep González, aquesta quantitat no és suficient per rescatar els 44.000 establiments i preservar els 210.000 llocs de treball directes ja que només representa el 5% de la facturació que es perdrà. "Hi ha una inseguretat constant i una certa improvisació", ha retret González, que creu que les restriccions haurien d'haver sigut "més graduals" i que "no calia tancar". A banda d'augmentar les ajudes, Pimec reclama una moratòria del pagament d'impostos i agilitat en la tramitació d'ERTO.

A més, González creu que el tancament de negocis hauria d'anar acompanyat de "campanyes de conscienciació" i de "mesures sancionadores" per les persones que no contribueixin a lluitar contra la propagació de la covid. També ha insistit en el fet que "no hi ha hagut contagis significatius als llocs de treball" sinó en l'entorn familiar.

"Davant d'aquesta desproporció donem tot el suport al Gremi de Restauració", ha assegurat Pimec, que també ha participat  en la manifestació de comerciants i restauradors convocada a plaça Sant Jaume aquest migdia.

Per una altra banda, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha interposat un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució del Govern que decreta el tancament de bars i restaurants durant 15 dies, segons ha anunciat l'entitat en un comunicat.

L'organització empresarial ha sol·licitat a la justícia que suspengui les restriccions que afecten bars i restaurants però també als establiments de joc com a mesura cautelaríssima. Els representants del sector argumenten la petició assegurant que el decret publicat per l'executiu català mostra "manca de proporcionalitat de les mesures, arbitrarietat, ineficàcia i tracte discriminatori envers altres activitats". A més, denuncien la "mala fe" de la Generalitat per haver publicat la resolució la matinada del mateix dia que entrava en vigor i a les portes del cap de setmana.

A més, González creu que el tancament de negocis hauria d'anar acompanyat de "campanyes de conscienciació" i de "mesures sancionadores" per les persones que no contribueixin a lluitar contra la propagació de la covid. També ha insistit en el fet que "no hi ha hagut contagis significatius als llocs de treball" sinó en l'entorn familiar.