Vi Català

Decàleg del Vi Novell

| 11/11/2020 a les 14:06h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine, vi català, Festa del Vi Novell, vi novell, vi
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/11/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Vi Novell s’enceta per Sant Martí, l'11 de novembre, i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que el vi novell és un vi més que jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda al gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada.

A Catalunya, on hi ha una llarga tradició de celebrar l’arribada del vi novell per l’estiuet de Sant Martí, amb la branca de pi al celler que ho indica i les matances del porc, la festa ha quedat en molts casos relegada a la intimitat de les zones rurals. Per sort, des de fa quatre anys un grup d’elaboradors catalans ha volgut rescatar de l’oblit una celebració que cada any recordava al Priorat. L'any 2017 van impulsar la primera Festa del Vi Novell i també en van fer un decàleg.

Aquest any la Festa del Vi Novell arriba a la quarta edició i s'integra dins la Setmana del Vi Català, que per motius relacionats amb la pandèmia ha hagut de ser online. En aquest format, a les 17:30 la periodista Eva Vicens, farà el tast del vi novell amb 10 convidats de luxe que es podrà seguir online. 


En aquest dia tan assenyalat recordem el decàleg del vi novell:


 
1) Concepte "Vi Novell". És el terme que a Catalunya utilitzem per anomenar el primer vi de cada collita.
 

2) Calendari del vi novell. La geografia i la cultura vinícola catalana situa el fruid de la campanya de verema al setembre, el final de la fermentació a l'octubre i l'estrena dels primers vins al novembre.
 

3) El vi novell és més que jove. És el vi que únicament s'embotella a l'inici de cada campanya.
 

4) L'estil del vi novell. El vi novell té una expressió afrontada que ens recorda inequívcament al gust del raïm i al vi recent fet. Sovint espurnejant... Sempre fresc!

5) La temporada. Hi ha una dita popular que diu "per Sant Martí mata el por i enceta el vi". L'11 de novembre comença la temporada del consum del vi novell.

6) El primer tast. El vi novell és el tast més primerenc d'una anyada, d'una varietat de raïm, d'una denominació d'origen (DO) o d'un celler. Aprofita-ho!

7) És motiu de celebració. El cap de setmana següent a l'11 de novembre, al Palau Robert de Barcelona (aquest any dins la Setmana del Vi Català, en format online).
 

8) La branca de pi és el seu símbol. Una dita popular diu "on hi ha ram hi ha mam, i si és de pi, és de bon vi". No cal que busquis la branca de pi, però tingues en compte que cada dia hi ha més botigues i restaurants que t'ofereixen vi novell.
 

10) Com s'ha de gaudir el vi novell? Serveix-lo sempre fresc i aprofita la seva versatilitat per acompanyar tot tipus d'àpats i productes de temporada.