ENTRE COPES

Iniciatives solidàries per ajudar al Celler Rendé Masdéu

El temporal s'ha endut per endavant el Celler Rendé Masdéu i la solidaritat emergeix perquè l'empresa familiar pugui tornar a resorgir el negoci. Expliquem les diferents iniciatives per poder participar en el recolzament de Rendé Masdéu.

| 25/10/2019 a les 13:27h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/10/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

#alvostrecostat Celler Rendé Masdéu Foto: DO Conca de BarberàEl fort temporal viscut a Catalunya a principis de setmana va arrassar tot allò que trobava, el material i l'immaterial, els habitatges i la feina molts anys. Una de les zones més afectades ha estat la Conca de Barberà. I precisament a l'Espluga de Francolí, vam poder veure com l'aigua s'enduia el Celler Rendé Masdeu i el restaurant que regentava la mateixa família.

En una entrevista a RAC1, Mariona Rendé, propietària del Celler Rendé Masdéu, relatava: "El riu s'ho ha endut tot. No ha deixat res. No hi ha parets, no hi ha teulada, ni tines, ni ampolles, ni botes... ni res. És com si anessis a un abocador". Entrevista on exposava una queixa destinada a l'Agència Catalana de l'Aigua per no haver actuat prèviament en la neteja de la llera del riu.
  Davant d'unes imatges impactants com aquestes, un gran volum de persones han fet emergir l'empatia i la solidaritat des del primer moment. Com deia la mateixa Mariona Rendé, "el riu s'ha endut la feina de tota una vida". Hem vist en imatges com la gent ajudava a Rendé Masdeu a recuperar ampolles damunt el terreny, però també han emergit altres vies.


Com podem ajudar a Rendé Masdéu?


Immediatament, en ser coneixedors dels fets, la Denominació d'Origen Conca de Barberà va reaccionar i va entomar el paper de canalitzar totes les mostres de solidaritat i ajudes a la família. Així, a hores d'ara, és possible que qui ho vulgui pugui aportar el seu gra de sorra a la causa:

- Número de compte solidari
La DO Conca de Barberà, conjuntament amb l'Associació Festa del Trepat, ha obert un número de compte on poder fer aportacions perquè Rendé Masdéu puguin començar de nou a aixecar el seu projecte. És la mesura més ràpida i el número de compte és: ES23 0182 1238 6402 0166 6700.

- Etiqueta solidària
Amb la voluntat d'aglutinar les mostres de suport de molts cellers de Catalunya i la col·laboració oferta per les diferents Denominacions s'ha proposat crear una etiqueta especial. Aquestes etiquetes es podran afegir a les ampolles dels elaboradors que ho vulguin i indicaran que cada ampolla implica el donatiu de 3€ per part del celler col·laborador.

- Elaboració d'un vi solidari #alvostrecostat
Els cellers de la Conca de Barberà elaboraran un cupatge solidari amb una etiqueta exclusiva amb el nom #alvostrecostat. Es preveu posar el vi a a la venta a finals de novembre i es podrà comprar a botigues especialitzades, restaurants i botigues online. En aquest cas, el preu íntegre de l’ampolla anirà destinat al compte solidari per ajudar al Celler Rendé Masdéu.
El disseny de l'etiqueta el farà Joan Coca de forma solidària, el mateix dissenyador que havia fet les noves etiquetes de Rendé Masdéu que també s'ha endut el temporal.


Rendé Masdéu ha enviat un comunicat, i així mateix ho diu a la seva web, on exposen que "en poques hores hem quedat sobrepassats per les mostres de solidaritat i afecte de familiars, amics, cellers i gent de tot el país" i donen les gràcies a tothom per acompanyar-los en el moment més advers que ha passat la seva empresa familiar. Es disculpen per no poder atendre personalment tots els suports i expliquen que canalitzaran totes les iniciatives de recolzament i solidaritat mitjançant la DO Conca de Barberà.
 
Més enllà de la solidaritat amb Rendé Masdéu, són moltes les persones i negocis afectats pel temporal a l'Espluga de Francolí i al conjunt de la Conca de Barberà. En aquest sentit ha nascut "Riuada Solidària", una iniciativa solidària nascuda de la ciutadania per ajudar els damnificats de la riuada del Francolí d'aquest 22 d'octubre del 2019. Els podeu trobar mitjançant Twitter, Facebook i Instagram o fent servir l'etiqueta #RiuadaSolidària.