ACTUALITAT

La sal del Delta de l'Ebre redueix la collita degut als temporals

Les altes temperatures de l'estiu han ajudat a millorar unes previsions inicialment més pessimistes.

| 29/08/2022 a les 14:54h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine

Pla general de màquines i tractors treballant en la recollida de la sal a les salines de la Trinitat. Imatge de l'agost del 2014. Foto: ACN.


Els temporals que van afectar la punta de la Banya el setembre de l'any passat i els mesos posteriors reduiran sensiblement la collita de sal del delta de l'Ebre. L'empresa Infosa, que explota les salines de la Trinitat des de l'any 1946, preveu arribar a les 75.000 tones de sal.

Els aiguats que van tenir lloc a partir del setembre de l'any passat, un cop acabada la collita i preparada la base de salmorres per cristal·litzar a la primavera i estiu, van condicionar tot el procés posterior. Tres temporals van deixar precipitacions d'uns 200 litres per metre quadrat a la zona de la punta de la Banya. Les salmorres es van diluir i l'evaporació va resultar afectada de forma considerable.

La campanya, segons el director industrial d'Infosa, Manel Salvadó, s'ha pogut salvar gràcies a la calor i les altes temperatures de la primavera i l'estiu, malgrat l'absència de vents secs i l'elevada humitat relativa, que tampoc han ajudat a l'evaporació. "Aquest factor farà que una collita que aparentment havia de ser una collita dolenta, finalment puguem afrontar la campanya comercial de manera raonable", ha afegit.
 

Escames de flor de sal. Foto: Michelle Lee (Canva).


Infosa calcula que s'arribaran a les 75.000 tones de sal produïdes, una quarta part menys de les 100.000 tones del que es considera la producció mitjana d'una campanya bona. Pel que fa a la producció de flor de sal, producte gourmet recollit de manera artesanal, les previsions són positives i es preveu una collita dins dels paràmetres normals, per sobre de les 25 tones, sempre i quan acompanyin les condicions climatològiques dels pròxims dies.

La producció de les salines de la Trinitat es destina principalment al sector industrial i l'agroindústria, al tractament d'aigües, cloració salina, sector farmacèutic, desgel de carreteres i també l'alimentació a través dels grans supermercats. Els països europeus i els Estats Units són els principals destinataris de la sal del delta de l'Ebre.