Actualitat

Mor Joan Bayén, l'històric propietari del bar Pinotxo de la Boqueria

Va ser la cara visible de l'establiment durant girebé 80 anys, tot i que recentment estava immers en un polèmic traspàs per les desavinences familiars

| 11/04/2023 a les 12:58h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine, La Boqueria, Pinotxo, Mercat de la Boqueria, Juan Bayén, Boqueria, Juanito, Bar Pinotxo, Joan Bayén
El mític cambrer i propietari del bar Pinotxo, Joan Bayén, ha mort aquest dimarts per causes naturals a l'edat de 88 anys, segons ha avançat Tot Barcelona i també el perfil oficial d'Instagram del propi Mercat de la Boqueria. Conegut com a Juanito per la gent més propera, va treballar al bar Pinotxo del Mercat de la Boqueria durant gairebé 80 anys, convertint aquesta parada en un emblemàtic local de Barcelona.
 

Bayén, que s'havia passat la vida darrere del taulell, s'havia convertit en el personatge més icònic del mercat de la Boqueria, on el visitava gent de tot el món. Vestit sempre amb armilla i corbata de llacet, va estar tota una vida servint la clientela de l'emblemàtic mercat de la Rambla. Era dels primers a arribar-hi per tenir a punt els cafès i tallats de primera hora.

En Juanito es va jubilar la tardor passada i ha mort un mes i mig després del traspàs del local, que va canviar de mans per una disputa familiar. En comptes de deixar-lo als nebots, ho va fer al propietari del bar Central, situat al mateix mercat, i d'una desena de locals més, mentre aquella zona del mercat era tancada per obres. Amb aquesta decisió posava fi a una saga familiar de més de vuit dècades al capdavant de l'establiment. Els nebots (Jordi Asín, fill de la seva germana Maria, que hi feia de cuiner; la seva dona, María José, el fill de tots dos, Dídac, i el seu amic Javi) feia anys que treballaven amb l'oncle i eren part de la societat del negoci, però la concessió era d'ell.

Bayén va néixer al barri del Raval de Barcelona el 1934, va començar a treballar darrere de la barra del simbòlic i honorífic bar Pinotxo amb la seva mare Catalina ara fa quasi vuitanta anys. La Catalina va començar fent entrepans i cafès, però amb el temps, el Juanito va reconduir l’oferta gastronòmica a plats tradicionals de la cuina catalana com el cap i pota, els cigrons amb botifarra negra o els calamarsons amb mongetes, entre d’altres, rebent el Premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia el 2015.

S'estava preparant la presentació d'un llibre homenatge per fer un repàs dels 80 anys de l'establiment, però en Joan Bayén ja no hi podrà participar.


La complicada situació del bar Pinotxo

El bar Pinotxo de la Boqueria va tancar el passat 20 de febrer per discrepàncies entre el Joan Bayén i els seus nebots. La històrica parada d'aquest mercat no va apujar les persianes aquell dilluns, per ja no tornar-ho a fer mai més, almenys amb la mateixa essència. Tot i que només una setmana després va tornar a reobrir amb el mateix nom, però amb uns nous propietaris, això va ser un miratge que va durar pocs dies i ara té uns nous propietaris.

Els nous propietaris fa unes setmanes van posar el nou nom al local: El Mític Bar. Només un mes després de la nova obertura, el 20 de març, el Jutjat Mercantil 9 de Barcelona va ordenar, com a mesura cautelar, retirar el nom original de l'establiment a l'actual propietari de la parada. El bar Pinotxo era una societat compartida entre Joan Bayén i el seu nebot, Jordi Assín, que continuava activa i, ara, caldrà veure com segueix aquest afer.