Entre copes

La ratafia que Quim Torra ha regalat a Pedro Sánchez

La ratafia Corriols, a més de dos llibres, ha estat l'escollida per Quim Torra com a regal institucional en la seva primera reunió amb Pedro Sánchez.

| 09/07/2018 a les 20:12h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/07/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha regalat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, dos llibres i una ampolla de licor ratafia, durant la primera reunió entre ells al palau de la Moncloa aquest dilluns.

La ratafia es diu Corriol i està elaborada per la plataforma "No a la Molt Alta Tensió" i els dos llibres es titulen 'Aran, un país’, de l’autor Francesc Tur i Jèp de Montoya, sobre la Vall d’Aran, i 'Imago Cataloniae’, un compendi de mapes des de la Catalunya de l’Edat Mitjana.

Però, què significa aquesta ratafia?

La ratafia Corriols posa en valor el territori català i denuncia la línia de Molt Alta Tensió (MAT). És una ratafia d'edició limitada que es va presentar durant la 36a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, en la que el president Quim Torra també va participar.

Corriols persegueix un doble objectiu: d’una banda vol fer visible l’acció i el vincle de respecte per l’entorn i, de l’altra, vol contribuir a recollir fons per continuar desenvolupant projectes i accions contra la MAT i a favor d’un nou model energètic. Per fer-la s'ha seguit la recepta de l’Anna Selga, farmacèutica i ratafiaire, qui l'ha elaborat amb herbes recol·lectades pels camins de Sant Pere Cercada i altres bonics racons de les Guilleries preservats gràcies a la pressió popular. Esdevé així una oda a l’essència d’un magnífic paisatge digne de preservar i estimar. 

Segons "No a la MAT", la ratafia Corriols "vol transmetre els nostres valors i l’essència del nostre entorn captant el seu perfil sensorial i presentant-lo a través d’una ratafia. És propera, ens representa; ha copsat el caràcter de les persones forjat pel paisatge: resilients, constants, valentes, creatives, autogestionàries, pacients i col·laboratives". En aquest marc cal apuntar que els corriols són camins estrets de bosc. En ells s'hi troben les fites, els senyals compartits que marquen el camí natural a seguir. Aquesta és la imatge escollida per il·lustrar l’etiqueta. Una fita que ens transporta al bosc, als corriols, a l’espai on es dona una relació íntima de respecte i aprenentatge de la persona a la natura. A més dels valors necessaris a la muntanya: la solidaritat, el compromís i l’esforç. 

Per tant, el simbolisme polític d'aquest regal està garantit. Els simbolismes i els motius podrien ser múltiples, però la setmana passada el mateix Quim Torra va afirmar que "la ratafia ens fa una mica més forts com a país" i que "uneix i diverteix". Ho va fer a Santa Coloma de Farners mentre participava en un taller d’elaboració d’aquest licor. Allà mateix Torra va explicar que el seu avi ja preparava aquest licor i que serveix per recordar "d’on es ve", per la qual cosa produir-la és "com cuidar el país, el seu paisatge i les seves tradicions”.

I en això de retrobar-se amb els origens, la Ratafia Corriols és única. Està feta amb 50 herbes remeieres i nous verdes collides a mà i curosament seleccionades dels corriols i els boscos més immediats de la zona. Sense additius. Macerat tot i xinxollat en garrafes de vidre amb aiguardent destil·lat en un alambí petit de llenya. Una beguda que és tradició pura i hereva del saber ancestral. Així s’aconsegueix aquest color de vellut pairal; en nas un llit d’herbes d’herbolari, floral, i en boca un massatge dolç d’anís, regalèssia i fonoll. Un homenatge a la ratafia “de casa” i al gust tradicional.

Com conseguir-la?

Corriols és una edició limitada i numerada, però degut al seu èxit se'n farà una segona edició. Encara no està a la venda, però es pot fer una reserva o aconseguir-la fent una donació a NO A LA MAT