ACTUALITAT

Gastronomic Forum Barcelona programa 120 activitats amb més de 200 ponents

La cuina compromesa amb la defensa de la biodiversitat articularà gran part de les sessions de l’edició 2023

| 31/10/2023 a les 19:50h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Gastronomic Forum Barcelona, que tindrà lloc del 6 al 8 de novembre al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, mostrarà el compromís del món de la gastronomia per la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i l’impuls a la transformació social. Per això, bona part dels més de cent cuiners i cuineres participants presentaran les seves iniciatives vinculades a l’ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari, entre altres temes d’actualitat.

Enguany, els restaurants participants en el saló sumen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles Michelin verdes (*V), que reconeixen els establiments que treballen per preservar el medi ambient a través d’una gestió eficient dels recursos i la reducció dels residus.

Joan i Josep Roca (El Celler de Can Roca ***+*V, de Girona), Jesús Sánchez (El Cenador de Amós ***+*V, de Cantabria), Eric Verbauwhede (Pic Group ***, de França), Paolo Casagrande (Lasarte ***, de Barcelona), Oriol Castro i Eduard Xatruc (Disfrutar **, de Barcelona), Poul Andrias (Koks **, de Groenlàndia), Paco Roncero (Paco Roncero Restaurante **, de Madrid), Javier Olleros (Culler de Pau **+*V, de Sanxenxo, Pontevedra), Bego Rodrigo (La Salita *+*V, de València), Caroline Baerten & Nicolas Decloedt (HummusxHortense *+*V, de Brussel·les, Bèlgica), Lucía Freitas (A Tafona*, Santiago de Compostela), Zineb Hattab (Kle* + *V, Suïssa) i Albert Adrià (Enigma*, de Barcelona), són alguns dels xefs més reconeguts del centenar de mestres de la cuina que hi participaran.

En el transcurs de Gastronomic Forum Barcelona 2023, l’Agència Catalana de Turisme i la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya presentaran la designació de Catalunya com a regió Mundial de Gastronomia per a l’any 2025. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i suposa un important reconeixement al paper de lideratge de la cuina catalana al món.

Noves tendències a la cuina

El saló també incidirà en el poder transformador de la cuina, donant veu a cuineres d’àmbit internacional que proposen models de treball que posen èmfasi en la conciliació i la integració als restaurants, com la danesa Kamilla Seidler, al capdavant del restaurant Lola de Copenhaguen, i la belga Joke Michiel (Souvenir * + *V, de Gante).

A més, l’ús del foc com a mètode de cocció en tendència a la cuina professional quedarà palès en les sessions dels cuiners Aitor Arregi (Elkano *, Guipúscoa) i Irene Nan (Piantao, Madrid). Pel que fa a la gastronomia líquida, els xefs Rodrigo de la Calle & Diana Díaz (El Invernadero *+*Verda), elaboraran algunes de les begudes fermentades i altres plats líquids de la seva carta.

Els cuiners Dani Ochoa (Montia*, San Lorenzo del Escorial, Madrid), Luigi Pomata (Luigi Pomata*, Cagliari, Sardenya) i Jesús Segura (Las Casas Colgadas, Cuenca) exposaran les seves experiències entorn el nou rebost, que recupera conserves tradicionals d’aliments i promou tècniques de conservació inèdites en la nostra cultura culinària.

 

Presentació GFB 2023. Foto: gastronomicforumbarcelona.comReconeixement del talent


Com és habitual, els cuiners i cuineres emergents també tindran un paper molt destacat al certamen, que acollirà la final del Premi Cuiner 2023 Gastronomic Forum Barcelona. Els finalistes són Rafa Panatieri i Jorge Sastre (Brabo i Sartoria Panatieri, de Barcelona, millor pizzeria europea segons el ranking 50 Top Pizza Europa 2022); Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar, de Barcelona); Jordi Asensio i Patrícia Nieves (Can Culleres, de Barcelona); Adrià Edo (Dit i Fet, Girona); Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà, Girona) i Gessamí Caramés (Meleta de Romer, L’Ametlla de Mar, Tarragona).

En el marc de la celebració del concurs TheBestDessertEspaiSucre, Martín Berasategui (que suma 12 estrelles Michelin als seus 7 restaurants), recollirà el premi Pierre Gagnaire 2023, com homenatge a la seva contribució al desenvolupament de la pastisseria.

Com a novetat, Gastronomic Forum Barcelona acollirà un Homenatge a les Dones del Món Rural, impulsat per la Diputació de Barcelona, així com el Premi The Baker i el de Millor Maître d’Hotel. I una edició més, tornaran a lliurar-se els premis Mercader, InnoForum, Millor Panetone i Plat Favorit dels Catalans.

Els reptes de la restauració

En paral·lel a les activitats de cuina en viu, les sessions dedicades a la innovació i la gestió dels establiments hostalers es desenvoluparan al Forum Lab, a càrrec de l’organització de Gastronomic Forum Barcelona i Clúster Food Service. Aquest espai també acollirà el congrés Foodture -organitzat per Barcelona Centre de Disseny, BCD- i el Congreso Internacional de Restauración y Economía Circular, una iniciativa de la Fundación Restaurantes Sostenibles.

D’altra banda, l’Aula del Mercat Metropolità, impulsada per Ajuntament de Barcelona, AMB i Mercabarna, l’Aula Catalunya -organitzada per Prodeca i les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida- i l’Aula Makro oferiran demostracions gastronòmiques de xefs juntament amb petits productors. Els estands de les Diputacions d’A Coruña, Burgos i Granada i el Consell Insular de Menorca també tindran espais destinats a showcookings.

Una edició de rècord

La pròxima edició de Gastronomic Forum Barcelona serà la més gran de la seva història: hi participaran més de 350 empreses expositores, amb un creixement del 20% de l’oferta expositiva respecte a la darrera edició, celebrada el 2022.


Consulta la fitxa del Gastronomic Forum Barcelona a la nostra agenda AQUÍ