DE TEMPORADA

4 varietats de bolets que trobareu aquestes setmanes a Catalunya

Tot i les baixes temperatures es preveu seguir amb la temporada boletaire fins al mes de desembre. Descobreix a on pots trobar algunes de les varietats més buscades.

| 06/11/2018 a les 11:34h
Especial: De temporada
Arxivat a: Magazine, temporada de bolets, bolets
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/11/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els bolets són les estrelles del bosc, dels mercats i dels plats en aquesta època de l’any, quan les abundants pluges i el clima suau acompanyen ja podem començar a omplir els cistells de delicioses i variades espècies de bolets. Aquest any, el clima tan favorable va fer que la temporada boletaire donés el tret de sortida a finals d’agost.

Malgrat un començament de temporada magnífic, les temperatures fredes d’aquests últims dies i les ràfegues de vent han minvat el creixement dels fongs. Tot i això, la temporada segueix i els boletaires encara tindrem temps d’omplir els cistells fins a principis del mes de desembre. Segons l’enginyer i expert en micologia del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, Juan Martínez de Aragón: “Ens trobem en un any boletaire intens però curt”. Però, Martínez de Aragón, també afirma que “si el clima segueix així, podrem trobar espècies com fredolics i camagrocs fins al mes de febrer”.

Així doncs, estem de sort, ja que gaudim d’una extensa zona per trobar bolets a Catalunya, en cotes baixes que poden anar dels 800 metres per sobre del nivell del mar fins als 1800 metres, en parts de la Catalunya Central, el Litoral i el Prelitoral català. D’altra banda, es dona per finalitzada la producció de bolets a la zona dels Pirineus, per sobre dels 2000 metres.


LES 4 VARIETATS DE BOLETS QUE TROBAREM AQUESTES SETMANES A CATALUNYA

Rovelló: És una de les espècies més buscades i conegudes per qualsevol boletaire. Tot i que el seu moment estrella d’aquesta temporada boletaire va ser a principis de setembre, encara en podem trobar en zones de sòl calcari, pinedes i boscos assolellats.

Camagroc: A poc a poc aquesta varietat s’està fent cada vegada més popular. Es tracta d’un bolet que el podem trobar durant tota la tardor i  fins i tot a les primeres glaçades de l’hivern, en pinedes fresques i molsoses de la Catalunya Central i Litoral.

Fredolic: Tal com el seu nom indica, acostuma a treure el cap quan les temperatures comencen a baixar, habitualment crèixen en grup i de forma abundant.

Llenega negra: Aquesta varietat només la trobarem en terrenys calcaris, preferiblement envoltada de pins en zones molt humides. Aquest bolet sempre apareix quan arriba el fred.

Tot i els diferents tipus de bolets que podrem trobar aquests dies, cal agafar només aquelles espècies que sapiguem identificar sense cap mena de dubte per tal d'evitar intoxicacions.


AGENDA PELS AMANTS DELS BOLETS

Durant tot el mes de novembre, a Olvan, té lloc el Mercat del Bolet, un espai on adquirir diferents bolets així com productes agroalimentaris del Berguedà.