ACTUALITAT

ActúaAyudaAlimenta, la campanya nascuda per ajudar a paliar la precarietat del sector cultural

ActúaAyudaAlimenta és una campanya nascuda per contribuir amb aliments a la situació precària dels professionals del món de la cultura.

| 29/06/2020 a les 14:19h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
El sector de la cultura està fortament afectat per la crisi del coronavirus. Si abans de l’arribada del confinament aquest sector tenia greus dificultats per tirar endavant, amb l’arribada del confinament i la fase de repressa la situació s’ha agreujat, especialment la de tots els seus professionals.

Davant d’aquest agreujament, el músic Sergi Cochs i l'actriu Nora Navas, han recuperat una associació anomenada DJ contra la Fam per reconvertir-la en AcuaAyudaAlimenta, un projecte que va començar a caminar l’any 2013 al costat del Banc de Aliments de Barcelona, i que ara reneix amb energia renovada amb l’objectiu d’ajudar a qui hi necessiti i fer visible la gravetat de que músics i actors tinguin dificultat per comprar aliments i productes bàsics.

La campanya ha començat amb el repartiment d'aliments, però té l'objectiu d'arribar a altres necessitats bàsiques com medicines o lloguers. Per això, a la web d'ActúaAyudaAlimenta han obert un espai per rebre donatius. A més, estan "trucant portes" d'empreses privades, com productores audiovisuals, per tal que col·laborin amb el projecte.

Aquest passat cap de setmana, més de 30 famílies han rebut menjar en el primer repartiment que s’ha fet a Barcelona, i ja està confirmada una segona cita el 27 de juliol, a causa de l'alta demanda d'aliments generada. Els professionals que ho han demanat són treballadors del TNC (Teatre Nacional de Catalunya), la Fundació AISGE, l'Acadèmia del Cinema Català, l'Acadèmia del Cinema Espanyol o del Teatre Lliure, entitats que s'han adherit al manifest, que denuncia la situació "crítica" de la cultura a causa de la crisi per la covid-19.

Les caixes amb menjar per a una trentena de famílies s'han organitzat als baixos del Teatre Lliure de Montjuïc amb la col·laboració de noms propis de l'escena catalana com Clara Segura, Cristina Genebat, Jordi Rico, Maria Rodríguez i Nora Navas. La majoria de persones beneficiaries d'aquesta primera entrega no han recollit el menjar in situ, una xarxa de col·laboradors han fet de repartidors portant les caixes directament a les llars dels solicitants perquè, com assumeix Nora Navas, "està molt estigmatitzat posar-se a una cua per portar menjar".

Els impulsors confien, d'altra banda, que tot això passi "ràpid", i interpel·len les institucions perquè remin a favor de la cultura. i afegien: "que ajudin, a obrir teatres, a tornar a engegar l'activitat, però la gana és avui, no d'aquí a un més".

ActuaAjudaAlimenta és el renaixement de l’antiga associació DJs contra la Fam. L’any 2007 van ser pioners en oferir cursos de temàtica cultural a casals culturals de Barcelona dirigits a joves amb risc d'exclusió social. La seva fita insígnia va ser el Festival de música DJs contra la Fam, un esdeveniment que van realitzar en diferents mercats municipals en què tots els beneficis anuals anaven dirigits a la construcció de cuines en centres socials on cuinaven per a les persones mes necessitades. Ara, en un moment clau per als professionals de la cultura, com apunta Nora Navas, la iniciativa vol donar confiança a un sector no acostumat fins ara a recórrer a la assistència social perquè aixequi el dit i demani ajuda quan sigui necessari. En aquest sentit, Navas afirmava: "si ho fèiem entre nosaltres, avui ets tu però podria ser jo, crèiem que seria més fàcil agafar confiança".