ENTRE COPES

Els millors vins de Catalunya

Aquesta és la llista dels millors vins de Catalunya, els Gran Vinari d'Or, de totes les edicions dels Premis Vinari celebrades fins el 2020

| 11/10/2020 a les 00:25h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/10/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Premis Vinari dels vins catalans van néixer el 2013 amb l’objectiu de donar a conèixer l’excel·lència de vins que s’elaboren al país i d’orientar el consumidor final sobre la diversitat i qualitat dels projectes vitivinícoles de proximitat.

Enguany han celebrat la seva vuitena edició que ha donat una àmplia llista de guanyadors encapçalada pel celler Mas Llunes, el mateix celler que va guanyar l'any 2013 en la primera edició d'aquest concurs. D'aleshores ençà han estat 9 vins els que s'han endut el premi Gran Vinari d'Or, aquells vins que són considerats els millors de Catalunya.

Els repassem en aquesta llista:


1. Finca Butarós 2014, del celler Mas Llunes (DO Empordà)
 


Ha estat el Gran Vinari d'Or 2020 i d'ell en sabem que prové d'una vinya plantada a finals de segle XIX en terrenys de pissarra del Paratge de Butarós, a l'extrem nord del terme de Garriguella en direcció Vilamaniscle. L'arbre que decora l'etiqueta és un server centenari que es troba al mig de la finca i al llarg dels anys ha quedat inclinat pels efectes del fort vent de Tramuntana.

És un negre de guarda on predominen les varietats carinyena i garnatxa negra. Un vi d'aroma complex que en boca és untuós, fi i agradable. 

L'anyada 2013 també va ser guardonada l'any 2019 amb Medalla d’or Challenge Internation du Vin de Paris.



2. Ferrer Bobet 2016, del celler Ferrer Bobet (DOQ Priorat)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2019. El Ferrer Bobet 2016 és un vi negre de 12 mesos de criança elaborat amb les varietats de carinyera, garnatxa, sirà i cabernet sauvignon. Un vi del qual el jurat en va valorar "la seva intensitat i potència, destacant el seu perfil aromàtic per les notes de fruita madura i confitada, especiat i mineral, carnós, amb la fusta ben integrada, d'estructura molt elegant i rodó en boca amb un final llarg, molt plaent i cremós".
 
 


3. Cérvoles blanc 2016, de Cérvoles Celler (DO Costers del Segre)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2018. El Cérvoles Blanc 2016 és un vi blanc de criança elaborat amb les varietats de raïm chardonnay i macabeu provinents de dues finques, la  de Finca Cametes i la Finca Oliveres.

Cérvoles Celler treballa la viticultura de muntanya a una altitud entre els 700 i els 800 metres als peus de la Serra de la Llena, frontera natural amb la comarca d’El Priorat i la Serra del Montsant, en una zona de contrast entre el clima mediterrani i el continental, de baixa pluviometria i vents suaus. L’altitud de les vinyes i les nits fresques de Les Garrigues incrementa el gruix de les pells afavorint la concentració d’antocians i tannins alhora que accentua l'acidesa i així la seva frescor. Un entorn característic que s'impregna en el producte final. Així, en el seu moment, el jurat el va valorar per “seva amplitud aromàtica, de perfil fresc, amb fusta ben integrada, estructura elegant i pas cremós pel paladar”.




4. Turó de les abelles 2013, del celler Finca Viladellops (DO Penedès)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2017. Però en la gala dels Premis Vinari 2017, Turó de les Abelles 2013 també es va emportar un altre guardó, el premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic de l’any i, encara un altre, el tercer, el Vinari d’Or al Millor Vi Negre de Guarda. D’aquesta manera, el mateix vi s'alçava amb un triplet i esdevenia el gran guanyador de la nit. 

Aquest negre ecològic és de producció limitada, unes 2.000 ampolles anuals i està elaborat amb un cupatge de les varietats syrah i garnatxa. El jurat el va valor destacant la seva harmonia: equilibrat, en aroma i en tast, no té una acidesa marcada, ni tampoc és gaire alcohòlic. 


5. Vall Llach Vi de Finca Mas de la Rosa 2013, del celler Vall Llach (DOQ Priorat)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2016, any en què hi va haver dos Gran Vinari d'Or per haver obtingut la mateixa puntuació del jurat.

Negre de guarda de llarga criança en fusta i elaborat amb la varietat carinyena. El Mas de la Rosa és un dels quatre vins de finca qualificada reconeguts a Catalunya (la màxima distinció que es pot optar a Catalunya i símil al concepte dels Grand Crus francesos), elaborat a vinyes velles de Porrera, plantades en costers de forta pendent. És el vi més exclusiu del celler, molt profund i estructurat, amb l’expressió exquisida de les carinyenes de la zona.

Desafortunadament, el celler ja no disposa de cap ampolla del Mas de la Rosa 2013 per a vendre. Les que queden, estan en circulació. Concretament en van elaborar 1572, totes elles numerades.


6. Vd'0 1.10 2010, del celler Vinyes d'Olivardots (DO Empordà)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2016, any en què hi va haver dos Gran Vinari d'Or per haver obtingut la mateixa puntuació del jurat.

Negre de guarda de llarga criança en fusta i elaborat amb la varietat carinyena. Segons el jurat, el Vd'O 1.10 2010 va ser valorat per mostrar el terrer i l’expressió de l’Empordà, procedent de les vinyes velles que va adquirir Vinyes d’Olivardots en la seva cerca de varietats autòctones als municipis entre Vilamaniscle i Rabós de l’Empordà.


7. Vermell de Peguera 2013, celler Clos de Peguera (DO Conca de Barberà)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2015. És un vi negre jove, sense criança que aquell mateix any també va guanyar el Vinari d'Or en la categoria de Vins Negres Joves i el Vinari d'Or Especial de la DO Conca de Barberà.

El jurat també en va reconèixer la seva originalitat en recuperar un estil de vi tradicional: vermells és com s'anomenava als vins negres a Catalunya quan la intensitat del color no era una obsessió com ho és actualment.

8. Mil·lennium 2011, del celler Xavier Clua (DO Terra Alta)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2014. Però en aquella edició dels Premis Vinari també hi van sumar el Vinari d'Or en categoria Vi Negre de Criança i el Vinari d'Or Especial de la DO Terra Alta.

Es tracta d'un negre elaborat amb les varietats garnatxa negra, cabernet sauvignon, syrah i merlot amb traces pinot noir. De color vermell intens i capa compacta, en boca és carnós amb un bona amplitud des del principi.


9. Garnatxa d'Empordà Solera 2002, del celler Mas Llunes (DO Empordà)
 


Gran Vinari d'Or de l'any 2013. El Garnatxa d'Empordà Solera Mas Llunes 2002 és un vi dolç, el qual també va guanyar el Vinari d'Or en la categoria Vi dolç, ranci i de postres i el Vinari d'Or Especial de la DO Empordà.