ACTUALITAT

L'Ajuntament de Barcelona autoritza 3.129 noves terrasses i ampliacions de bars i restaurants a l'espai públic

El govern municipal preveu mantenir aquestes llicències durant tot el 2021 i mantenir les bonificacions ja establertes

| 02/12/2020 a les 11:22h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 02/12/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Barcelona ha autoritzat un total de 3.128 bars i restaurants a crear una terrassa a l'exterior o a ampliar-ne la ja existent. Es tracta d'una mesura establerta per acompanyar el sector per l'impacte que han tingut les restriccions implementades per evitar la propagació del coronavirus. El govern municipal ha acordat mantenir aquestes llicències al llarg del 2021, així com les bonificacions ja aprovades per reduir la despesa associada a la seva activitat. De manera paral·lela, s'està treballant amb empreses, arquitectes i dissenyadors per crear un nou model homogeni de terrassa en calçada, que els restauradors ja podran començar a implementar al primer trimestre de 2021 i que serà condició per mantenir la llicència al 2022.

L'ampliació de terrasses o la creació de noves es va poder començar a demanar al maig, amb la reactivació de l'activitat i en el tram final de l'estat d'alarma. Des de llavors, l'Ajuntament ha rebut 6.731 sol·licituds, 4.203 resoltes i, finalment, 3.129 aprovades, fet que ha suposat autoritzar una de cada quatre.

D'aquestes, 2.167 corresponen a ampliacions de terrasses ja existents, mentre que 962 són noves. Això ha permès crear 8.627 taules i 33.398 cadires noves.

La mesura, a més, ve acompanyada d'una pròrroga dels terminis, que previsiblement havia d'acabar aquest any. "Per afavorir l’'activitat i donar flexibilitat, hem acordat amb el Gremi de Restauració una pròrroga en la mesura d'ampliació de les terrasses fins el 31 de desembre de 2021", ha anunciat el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni.

Aquestes terrasses, tant les ampliades com les noves, s'ubiquen a la via pública, ocupant voreres i en alguns casos calçada. En el primer cas, es tracta de 1.790 llicències del total, mentre que 1.299 s'han ubicat a la calçada i 40 ocupant vorera i calçada. La mesura ha suposat ocupar 23.172 metres quadrats d'asfalt, el que suposa unes 4.100 places d'aparcament que ha calgut anul·lar, així com àrees de càrrega i descàrrega.

Les ampliacions han fet que alguns restauradors hagin afilat l'enginy per crear nous espais, sumats a la instal·lació de murs de formigó d'obra per part de l'Ajuntament. Aquesta situació, però, es vol revertir amb una imatge homogeneïtzada de les terrasses que es començarà a implementar durant el primer trimestre de 2021.

Per aquest motiu, es treballa per dissenyar un model utilitzant fusta, formigó i plàstic reciclat per integrar les terrasses amb la vorera, a la vegada que fer-les segures. El consistori obrirà una convocatòria perquè empreses del sector facin les seves propostes.

"A través de les escoles d'arquitectura i disseny volem arribar a una proposta perquè a baix cost puguem millorar l'estètica de les terrasses", detalla la segona tinenta d'alcaldia de Barcelona, Janet Sanz. El plantejament es que l'adopció del model final sigui una condició per a renovar les llicències de cara al 2022.

Des del sector aplaudeixen les mesures, i tot i que consideren que encara cal afinar alguns aspectes en què treballen plegats administració i restauradors, consideren que s'ha fet bona feina per protegir els negocis i els llocs de treball. "Són les mesures més eficients de les que les administracions han pres en aquesta llarga i lamentable crisi per a donar suport directe a un sector estratègic i molt tocat", ha apuntat el president del Gremi de Restauració, Roger Pallarols.