ACTUALITAT

ARCA presenta el primer escorxador mòbil de l'Estat per a productors d'oví i cabrum

El nou servei és la resposta a una demanda històrica per part de diversos ramaders i donarà servei principalment a Osona, Bages, Berguedà i Moianès.

| 19/07/2021 a les 13:00h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Escorxador mòbil a Prats de Lluçanès.
Escorxador mòbil a Prats de Lluçanès. | ARCA.
Avui dilluns 19 de juliol s'ha presentat al mas Soler de N’Hug de Prats de Lluçanès el prototip d'escorxador mòbil juntament amb els ramaders que en faran la prova pilot. Tindrà lloc al setembre i entrarà en funcionament de manera estable donant servei a una dotzena d’explotacions. Progressivament, s’anirà ampliant el servei a d’altres explotacions que ho sol·licitin. 

ARCA (l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya) posarà en marxa el mes de setembre el primer escorxador mòbil de l’estat espanyol, per donar servei als productors d’oví i cabrum de la Catalunya Central. La iniciativa serà una realitat després que fa 2 anys es van iniciar diverses trobades de treball entre un grup de ramaders, l'actual Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural i responsables del Departament de Salut, per estudiar-ne la viabilitat i els condicionants del seu funcionament. 

L’escorxador mòbil donarà servei principalment a Osona, Bages, Berguedà, Moianès. El nou servei dona resposta a una demanda històrica per part de diversos ramaders del territori, arran de les dificultats creixents per trobar escorxadors propers que acceptessin les seves petites produccions davant el tancament progressiu dels escorxadors municipals. Ara, mitjançant el projecte BCN Smart Rural, i conjuntament amb la Diputació de Barcelona, ARCA ha aconseguit el finançament necessari per posar en marxa aquest nou escorxador en format pilot.

Els ramaders que vulguin utilitzar el servei hauran de complir alguns requeriments com ara disposar de traçabilitat individual de cadascun dels animals, tenir un espai per a l’escorxador amb connexió d’aigua i electricitat i disposar d’una zona pavimentada i tancada en una zona neta de l’explotació per evitar que hi accedeixin altres animals mentre s’hi està treballant. 

L’escorxador mòbil, que ha costat 96.000 euros, s’ha equipat sobre un camió. Disposa d’una zona exterior amb una plataforma elevadora i diverses cledes metàl·liques que actuen com a tancat per a 4 o 5 animals. A l’interior, el vehicle té habilitades diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que són expedides per una porta lateral. 

El vehicle disposa de l’equipament necessari per poder desenvolupar la matança amb les màximes condicions del benestar animal i garantir un servei ràpid i efectiu

L’escorxador mòbil és un dels 5 obradors que s’estan construint en el marc de l’operació “Rural Equipa’t” que lidera ARCA, dins el programa BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona. Els 4 obradors restants del projecte són: la formatgeria d’Alpens, la sala de desfer de Marganell, l’obrador de transformació vegetal i cuina compartida de Manresa (co-finançat per l’Ajuntament de Manresa, ARCA i la Diputació de Barcelona) i l’escorxador pilot modular del Moianès.