ACTUALITAT

Subirats inaugura la temporada del préssec d'Ordal

Els pagesos esperen recollir 500.000 quilos de fruits, que són un xic més petits, però de "molta qualitat"

| 07/06/2022 a les 13:30h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Parada de 'Les Filos' al Mercat del Préssec d'Ordal.
Parada de 'Les Filos' al Mercat del Préssec d'Ordal. | Núria Escalona.
Aquest cap de setmana ha obert el mercat del préssec d'Ordal i s'ha donat el tret de sortida a la temporada. Aquest diumenge només van obrir la parada tres dels set productors que durant els caps de setmana d'estiu venen fruita a la Plaça de Subirats de Sant Pau d'Ordal perquè molts fruits encara són verds.

Clara Esteve és una paradista del mercat i ha explicat als micròfons de l'ACN que enguany potser tindran una collita amb "menys quantitat perquè la floració va ser un pèl més llarga per les baixes temperatures que es van registrar durant el març". "Així i tot, la pluja d'aquests últims dies ha anat bé de cara a les varietats que s'han de collir al juny", ha remarcat. Els pagesos esperen recollir aquesta temporada 500.000 quilos de fruits. A causa de la calor, els préssecs poden ser un xic més petits però de "molta qualitat". 

"És boníssim i molt dolç"

La Rosa Forner és una clienta habitual del mercat. Ella i el seu home han vingut expressament de Sant Joan Despí per comprar préssecs gairebé cada cap de setmana d'estiu. "Aprofitem per veure el paisatge, fer una volta pel poble i fer el vermut", ha relatat. Ella troba el préssec d'Ordal "boníssim" i "molt dolç". També el veu excel·lent la Maire Marín, a qui li agrada al mercat perquè pot escollir mida i varietat.

Josep Ràfols, president de l'Associació de Productors de Préssec d'Ordal, mostra fruits a punt de collir. Foto: Carola López.


No tot són bones notícies


Els productors del préssec d'Ordal (Alt Penedès) estan "avorrits" i "farts" de les destrosses que els provoquen els senglars, que ara fins i tot es mengen els fruits verds. El president de l'Associació de Productors de Préssec d'Ordal, Josep Ràfols, ha explicat que el problema que tenen els pagesos de la zona amb els porcs senglars "és gros". "Hi ha molta pressió dels porcs sobre els camps de presseguer", ha assegurat tot recordant que abans només calia tancar els camps de les varietats més madures. "Ara ho hem de ballar tot, de verd en verd es mengen el préssec, no sé què hi troben", ha lamentat tot subratllant que trenquen els arbres petits i les branques dels grans. La situació s'agreuja encara més als camps pròxims a la muntanya. Ràfols també ha denunciat que els "destrossen" els arbres, que tenen molta feina en tancar amb filats elèctrics els camps i que les administracions no donen prou permisos per fer batudes. Dos d'ells han decidit plegar, un ho ha fet aquest any i l'altre ho farà el que ve. 

Així mateix, a banda dels senglars, Ràfols també ha reconegut que els productors estan una "mica espantats" per les previsions de sequera que hi ha els pròxims mesos. "Potser tindrem feina a què tirin endavant", ha explicat tot afegint que no descarta que calgui fer una mica de "reg de suport". Amb tot, ha subratllat que "la qualitat és excel·lent" perquè quan hi ha poca aigua "serà molt bo". "La mida ja veurem", ha afegit tot detallant que la majoria de consumidors de Catalunya "vol préssec gran".