ACTUALITAT

Comença la collita de la Poma de Girona

La IGP Poma de Girona preveu recol·lectar 88.500 tones de pomes després del rècord de l’any passat

| 10/08/2022 a les 13:08h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
El periodista i escriptor Rafael Nadal ha estat l'encarregat de donar el tret de sortida de la collita de la IGP Poma de Girona en un acte a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada (Girona), on ahir es va fer la collita simbòlica de la primera poma de la temporada.

Nadal va recorda que “el meu primer sou, com molta gent de la meva generació, va ser collint pomes per aquesta zona; Albons, Bellcaire, Aiguaviva.... I després vaig recórrer els camps de pomeres amb una empresa que buscava aigua”. Així mateix, el periodista, que té un hort amb pomeres, ha afirmat que és “fan de la varietat Golden, de la més tardana, ja que és més tova” i ha defensat el consum dels productes de proximitat: “Quan menges producte natural, com són les pomes de Girona, et dona un plaer enorme sabent el procés i els anys d’història que hi ha al darrere”.

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 88.500 tones. La xifra és un 13% inferior a la de 2021, any en què es va registrar una producció de total de 101.750 tones de poma, la xifra rècord des de la seva creació. La producció d’aquest 2022 però, seria una de les tres més altes que han aconseguit en l’última dècada.


Com serà la Poma de Girona aquest any?

Poma de Girona cultiva quatre varietats. La Golden encapçalarà, novament, la producció (28.310 tones), seguida de la Gala (20.940 tones), la Granny Smith (13.430 tones) i les varietats vermelles (7.670 tones). Altres varietats com la Fuji (8.530) i la Cripps Pink (7.450 tones) també es cultiven a Girona.

La temporada 2022 s’ha caracteritzat per temperatures molt altes durant molt de temps, des del maig, i aquest fet incidirà en tenir “una poma més dolça” però, per contra, “les varietats bicolors tindran dificultats per desenvolupar el color”, com la Gala o Red Delicious.
 

Pomes de Girona Foto: Gemma Tubert (ACN).Com afecta el canvi climàtic a la IGP Poma de Girona?

Poma de Girona fa anys que s’està adaptant al canvi climàtic i a mitigar-ne els efectes. Els productors gironins apliquen diferents tècniques per adaptar-se i fer front al canvi climàtic: instal·lació de xarxes per evitar els cops de sol, la cerca de varietats adaptades a climes càlids, la substitució de fertilitzants d’origen i la implantació de cobertes vegetals.

El 60% de la superfície de la varietat Gala ja és d’una classe amb més expressió de color (agafa més color que altres soques de Gala) i participa en programes d’obtenció de nous tipus de pomes adaptades a temperatures estivals altes. A més, ha instal·lat xarxes que eviten l’efecte de les temperatures màximes, i ha reduït el consum d’aigua i de la petjada hídrica mitjançant el programa Giroreg, reconegut recentment en els Premis Catalunya Impacta. Es tracta d’una eina que fa una recomanació de reg, permet reduir fins un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors de reg i proporciona pomes de més qualitat.

Un altre canvi és la substitució del fertilitzant mineral per la fertilització d’origen orgànic amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni i ja fa anys que ha implantat les cobertes vegetals entre les fileres de pomeres i ha incorporat restes de poda per afavorir el segrest de carboni en el sòl (el carboni queda atrapat en el sòl i, per tant, no contribueix als gasos d'efecte hivernacle).
 

Collita simbòlica de la Poma de Girona 2022. Foto: Gemma Tubert (ACN).


La producció de Poma de Girona és molt rellevant en l’àmbit català i estatal. Obté el 39% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l'Estat espanyol (1 de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona). Poma de Girona “oferirà als consumidors, un any més, una producció segura, de qualitat i de proximitat”, va assegurar Jaume Armengol, president de Poma de Girona.

La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.900 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès. La Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.