ACTUALITAT

La collita de l'ametlla comença amb pèrdues de producció

En algunes finques hi ha una caiguda de fins al 60% degut a les gelades del mes d'abril. El preu al mercat està "immòbil" des de l'any passat.

| 22/08/2022 a les 21:45h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Collita d'ametlles en un camp d'Alfés.
Collita d'ametlles en un camp d'Alfés. | Oriol Bosch (ACN).
La collita de l'ametlla ha arrencat aquesta setmana a Catalunya i els pagesos han constatat les importants pèrdues de producció arran de les gelades del passat mes d'abril que van afectar aquest cultiu i també els de fruita dolça quan ja s'havien format les flors als arbres. L'afectació varia en l'ametlla segons la ubicació de les finques però a les més afectades, els danys s'arriben a situar entre el 50 i el 60%.

El responsable de fruita seca de JARC, Xavier Cullerés, ha denunciat pràctiques irregulars al mercat ja que tot i la baixada de producció generalitzada a Espanya i també als Estats Units, per la sequera, el preu de l'ametlla segueix "immòbil" des de l'octubre de l'any passat, uns 3,35 euros el quilo la comuna i 5 euros la llargueta. Cullerés ha lamentat que enguany els agricultors afronten una campanya amb un encariment molt important dels costos de producció, sobretot en l'aigua a les finques on s'ha de fer pujar per bombament degut als desnivells, però també en els fertilitzants, fitosanitaris i carburants. Per tot plegat, no poden arribar a entendre el motiu pel qual els preus a què se'ls paguen les ametlles no es moguin. "Fa dos anys estàvem en pandèmia i deien que el consum estava aturat pel confinament", apunta Cullerés, però ara el turisme ha tornat, la gent es mou i el preu està "immòbil".
 

Collita d'ametlles en un camp d'Alfés. Foto: Orio


JARC, a través de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) ha denunciat possibles pràctiques especulatives per part dels compradors d'ametlla davant aquesta paralització del mercat. Hi ha una falta d'oferta generalitzada i no es fan operacions de compravenda a les zones de producció, per la qual cosa, consideren que això és una "situació orquestrada i concertada" per provocar una caiguda "injustificada" dels preus en origen. A Califòrnia, el principal productor mundial d'ametlles, les previsions de producció han caigut un 11% respecte l'any passat i a l'Estat, gairebé un 30%. A Catalunya, l'estimació que va fer el Departament d'Acció Climàtica el passat mes de juliol va fixar la producció d'ametlles amb closca per aquesta campanya en 8.013 tones, molt lluny de les 23.119 que es van recol·lectar l'any 2021. Lleida i Tarragona encapçalen la producció amb una previsió de 3.400 tones i 4.489 respectivament.

Després de les gelades de l'abril el Govern va presentar un pla on els pagesos afectats poden demanar, fins al 9 de setembre, ajudes econòmiques quan tenen més d'un 30% d'afectació pel fred als seus cultius. La previsió es que aquests ajuts es comencin a pagar al desembre i d'aquesta manera, els quin no tindran producció podran pagar una part de les despeses.