ACTUALITAT

Catalunya ja compta amb 19 Vins de finca qualificada

Aquest 2023, cinc nous vins de quatre denominacions d'origen s'incorporen al projecte

| 13/12/2023 a les 14:29h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
El conseller d'Acció Climàtica i la directora general de l'INCAVI amb els representants dels cinc cellers guanyadors.
El conseller d'Acció Climàtica i la directora general de l'INCAVI amb els representants dels cinc cellers guanyadors. | INCAVI.
Cinc nous vins de quatre denominacions d’origen han rebut el màxim reconeixement que pot aconseguir el vi català per part del Govern de la Generalitat, la distinció de Vi de finca qualificada.

Es tracta dels vins Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins (DO Montsant), elaborat amb la varietat picapoll negre; La Serra Blanc, un vi de garnatxa blanca, d’Herència Altés (DO Terra Alta); Singular Blanc, de Collbaix (DO Pla de Bages), elaborat amb macabeu; Raïms de la Immortalitat, un xarel·lo blanc del celler Torre del Veguer (DO Penedès), i l’Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas (DO Pla de Bages). Tots ells han estat reconeguts pel treball continuat a la vinya, l’esforç, la constància i l’exigència assolida.
 
Els representants dels cellers han rebut el reconeixement a mans del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, David Mascort, i de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona i conduït per la periodista i sommelier Ruth Troyano. Abans del lliurament, els assistents han pogut copsar la singularitat dels nous vins distingits a través d’un tast guiat per Toni Albiol, Millor Sommelier de Catalunya 2023.

Des que es va aprovar el Pla estratègic #HoritzóINCAVI2025, el juliol de 2022, aquesta agenda inclou un projecte estratègic específic transformador d’impuls dels vins de finca qualificada, que busca posar en valor el territori i les persones que el treballen i vol promoure la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins de Catalunya. 
 
Quants vins de finca qualificada hi ha a Catalunya i quins són?

Amb la incorporació dels cinc nou vins guardonats aquest 2023, la família dels Vins de finca qualificada s’amplia fins a arribar a les 19 referències de sis denominacions d’origen:
 
DO Empordà
V d’O2, de Celler Vinyes d’Olivardots
 
DO Montsant
Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins
Teixar, de Celler Vinyes Domènech
 
DO Penedès
Avi Ton, de Celler Eudald Massana Noya
Raïms de la Immortalitat, de Torre del Veguer
Vinya Le Havre, de Jean Leon
Vinya Palau, de Jean Leon
Vinya Gigi, de Jean Leon
Vinya La Scala, de Jean Leon
 
DO Pla de Bages
Arnau Oller, d’Oller del Mas
Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas
Finca 3.9, d’Abadal
Singular Blanc, de Collbaix
 
DOQ Priorat
Clos Fontà, de Celler Mas d’en Gil
Coma Blanca, de Celler Mas d’en Gil
Mas de la Rosa, de Celler Vall Llach
Clos Mogador, del Celler Clos Mogador
 
DO Terra Alta
La Serra Blanc, d’Herència Altés 
Vi de Finca Edetària, de Celler Edetària


 
Què és un Vi de finca qualificada?

Dins d’una denominació d’origen, es considera vi de finca qualificada aquell que es produeix en un entorn determinat, d’una extensió inferior a la d’un terme municipal i amb característiques pròpies. El nom ha d’estar lligat a les vinyes de les quals s’obté i ha de comptar amb l’informe previ del seu consell regulador.
 
Partint d’aquesta base, els vins de finca qualificada han de complir, entre d’altres, amb aquests cinc requisits d’excel·lència i d’arrelament i compromís amb el territori:

1) Una antiguitat mínima de 10 anys en el registre de la denominació d’origen.
2) Un rendiment de producció en vinya un 15% inferior a l’establert per la DO, i una nota superior del comitè de tast.
3) El propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l’elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o en les proximitats.
4) El vi s’ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques.
5) El celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més i ha d’existir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització.