ENTRE COPES

Els vins catalans sota el microscopi del Master of Wine Tim Atkin: '2024 Catalunya Special Report

L'Associació Vinícola Catalana és qui ha encarregat l'estudi per analitzar la realitat dels vins a Catalunya i s'han tastat més de 1000 vins per fer-lo

| 17/03/2024 a les 12:03h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Fintan Kerr, Tim Atkin MW i Valentí Roqueta. Presentació del 2024 Catalunya Special Report a la BWW.
Fintan Kerr, Tim Atkin MW i Valentí Roqueta. Presentació del 2024 Catalunya Special Report a la BWW. | Núria Escalona.
El '2024 Catalunya Special Report' neix com a resultat del tast de 1.046 vins elaborats arreu de les regions vitivinícoles de Catalunya. De tots els vins tastats, a l'informe n'apareixen 910, i 630 superen la puntuació dels 90 punts segons el criteri dels autors, el Tim Atkin MW i Fintan Kerr. Les dades no només conviden a celebrar la rica tradició vitivinícola de Catalunya, sinó que també marca una fita en el seu reconeixement a escala global, animant a aficionats i experts a descobrir i apreciar la profunditat i riquesa dels seus vins catalans.

Tim Atkin MW començava l'acte de presentació qui dient: "Per ser honest, no em pensava que a Catalunya hi hagués tanta diversitat. La qualitat dels millors vins en l'informe d'en Fintan és molt alta; vam estar completament d'acord en gairebé tots els vins tastats, amb varietats locals o autòctones a més de les varietats internacionals amb les quals sovint s'associa Catalunya". Durant l'acte se'l va poder veure satisfet i orgullós de la Catalunya vitivinícola que ha descobert, més enllà del que ja coneixia.
 

René Barbier recollint el primi Viticultor/Enòleg llegenda del sector del 2024 Cataluya Special Report amb Tim Atkin MW i Fintan Kerr. Foto: Núria Escalona.


L'informe '2024 Catalunya Special Report' ja es pot consultar, però és important esmentar que durant l'acte també es van donar a conèixer a criteri d'en Tim Atkin MW i Fintan Kerr, les 12 distincions que han obtingut diferents vins, enòlegs i productors:

Millor vi blanc
Nun Vinya dels Taus 2022, de l'Enric Soler

Millor vi negre
Les Manyes 2021, de Terroir al Límit

Millor vi rosat
Rosat 2021, de Clos Mogador

Millor vi dolç
Majjan 2014, de Castell d'Encús

Millor enòloga
Marta Casas, de Pares Baltà

Millor enòleg jove
Roc Gramona, d'Enclòs de Peralba

Millor director tècnic
Miquel Palau, d'Abadal

Millor Cooperativa
Celler Capçanes

Millor vi generós
Marfil Generós Sec Solera 1976, del celler Marfil

Viticultor/enòleg llegenda del sector
René Barbier Ferrer

Vi negre amb millor relació qualitat‐preu
Dos Germans negre 2021

Vi blanc amb millor relació qualitat‐preu
Abadia de Poblet Blanc 2019, de Reventós Codorníu

Un acte que també va comptar amb un tast a l'alçada dels resultats presentats. A mesura que s'anaven desvetllant algunes de les conclusions que s'han extret de l'elaboració de l'informe, es van poder tastar 8 vins, els quals s'acompanyaven d'una breu explicació per part dels propis elaboradors.
 

Tast Tim Atkin MW 2024 Catalunya Special Report. Foto: Núria Escalona.


Els vins triats per Fintan Kerr per presentar el '2024 Catalunya Special Report' van ser els següents:
 

Vd'O 6 Carinyena Blanca Al·luvial 2021, Celler Vinyes d'Olivardots

Edetària Finca la Terrenal 2020, Celler Edetària


Xarel·lo Aspriu 2015, Celler Pardas

Josep Foraster Pep 2021, Celler Josep Foraster

Cabrida 2021, del Celler de Capçanes

Especial Picapoll Negre 2020, Celler Heretat Oller del Mas

Les Manyes 2021, Terroir al Límit

Majjan 2014, Celler Castell d'Encús


L'informe, comissionat per l'Associació Vinícola Catalana, és vist com una oportunitat crucial per projectar internacionalment el vi català i demostrar l'alt nivell que aquest pot assolir. El seu president, Valentí Roqueta, va expressar la seva satisfacció amb aquesta col·laboració, veient-la com un mitjà per "internacionalitzar el vi català i demostrar que els nostres vins estan a un molt bon nivell".

L'escenari de presentació del '2024 Catalunya Special Report' va ser la Barcelona Wine Week. Es va celebrar el dimecres 7 de febrer, davant la presència de la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, els presidents de les Denominacions d'Origen catalanes, alguns elaboradors i enòlegs i altres convidats.