RÀNKINGS

Els millors formatges catalans del Lactium 2024

La 16a mostra de formatges artesans catalans de Vic ha premiat 15 formatges d'entre els més de 160 presentats

| 22/04/2024 a les 17:57h
Especial: Rebost
Arxivat a: Magazine
Foto de família dels premiats i les premiades a les 15 categories del Concurs Lactium 2024.
Foto de família dels premiats i les premiades a les 15 categories del Concurs Lactium 2024. | Ajuntament de Vic.

Lactium ha tornat a lluir amb èxit. La festa del formatge català artesà ha omplert el Parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana amb una afluència constant de públic que confirma la seva capacitat d’atracció. 

Durant els dos dies de fira, els i les visitants han pogut gaudir de l’espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya amb 40 formatgeries, més de 250 varietats de formatge artesà català, una formatgeria convidada provinent de Galícia, i la companyia de productes agroalimentaris artesans i de qualitat.

La mostra també ha comptat amb tastos guiats de formatges, xerrades divulgatives sobre el sector formatger, degustació de fustes de formatges, espectacles, música en directe i l’esperat 15é Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya 2024.

Aquest any, el concurs de referència a Catalunya ha reunit a Vic a més de 60 professionals d’arreu del territori català que han avaluat 161 formatges presentats en les 15 categories a concurs. Enguany el concurs ha estat digit per Isabel Tutusaus i l'avaluació dels formatges s'ha fet a la Casa Ricart de Vic.

Una de les novetats d'enguany, en motui de reivindicar i reconèixer el mató com a especialitat de caràcter patrimonial i tipicitat pròpia, és la declinació del mató en tres categories: matons de vaca, matons de cabra, i brossats i recuits d'ovella. 

Els guardonats del Lactium 2024 són:
 

MILLOR FORMATGE CATALÀ LACTIUM GASTROTECA 2024
El Claustre - Formatgeria del Miracle (Riner, Lleida) i és un formatge de pasta dura d'ovella.

 


El guanyadors en les 15 categories han estat:

MATONS DE CABRA
Mató Cabra - Granja Armengol (Gurb, Osona)

MATONS DE VACA
Mató de Montserrat - Cal Pujolet (Marganell, Bages)

BROSSATS I RECUITS D'OVELLA
desert

PASTA DURA DE VACA I/O BÚFALA
Or:
Curat de Búfala - Formatgeria Montbrú (Moià, Moianès)

Plata:
El Ferrer - Cal Músic (Navàs, Bages)

PASTA DURA DE CABRA
Or:
349 - Làctics Ubach (Vic, Osona)

Plata:
Vell de cabra - Formatgeria Muntanyola (Sant Salvador de Guardiola, Bages)

PASTA DURA D’OVELLA
El Claustre - Formatgeria del Miracle (Riner, Lleida)


PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE VACA I/O BÚFALA
Rocafesa - L'Aubreda (Sant Martí de Tous, Anoia)

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE CABRA
Rodó Blanc - Formatgeria La Frasera (Vacarisses, Vallés Occidental)

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA D’OVELLA
Gàrgola - Formatgeria del Miracle (Riner, Lleida)

PASTA TOVA DE VACA I/O BÚFALA
Or:
Tou de Mujal vaca- Cal Músic (Navàs, Bages)

Plata:
Puigpedrós - Molí de Ger (Ger, Cerdanya)

PASTA TOVA DE CABRA
Tou de Mujal cabra- Cal Músic (Navàs, Bages)

PASTA TOVA DE D’OVELLA
Cuines - Formatgeria del Miracle (Riner, Solsonès)

TUPINS
Tupí de Ratafia - Mas El Lladré (Les Llosses, Ripollès)
 
FORMATGES BLAUS
Blau Ceretà - Molí de Ger (Ger, Cerdanya)
 
FORMATGE GARROTXA
Primigeni - Làctics Ubach (Vic, Osona)