ENTRE COPES

“Fotografiar Miguel Torres ha estat una de les experiències més grans que he tingut mai”

Una mirada fotogràfica pel món del vi a través de la càmera de Gérard-Philippe Mabillard

| 17/01/2019 a les 18:21h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Gérard-Philippe Mabillard, autor de l’exposició “Autour d’un verre de vin”
Gérard-Philippe Mabillard, autor de l’exposició “Autour d’un verre de vin” | Sedrik Nemeth
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/01/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Wine is like a friend; it can offer you an
hour of pleasant company, it can intoxicate
you, it will fill you with passion and carry
you away completely. It will leave you
feeling clean, dignified and loyal.

 
Gérard Depardieu, actor
 
Està clar que en aquesta vida tot depèn de la mesura i si parlem de vi, encara més. Ho diu clarament l’immens i controvertit actor francès Gérard Depardieu en el text que precedeix aquest article. Ell és un dels protagonistes del llibre de retrats del fotògraf suís Gérard-Philippe Mabillard, l’autor també de l’exposició “Autour d’un verre de vin”, que es va presentar a la Capella del VINSEUM de Vilafranca del Penedès coincidint amb l’última edició, la vuitena, del MOST Festival Internacional de Cinema del vi i el Cava, amb la regió de Valais, Suïssa, com a convidada. 
 

Cover de l’exposició “Autour d’un verre de vin”. Foto: Gérard-Philippe Mabillard.


I take photos quite spontaneously, without artifice. I use the natural light. I find, wherever the encounter takes place. I’m always looking for that perfect moment which truly defines a person”, explica Mabillard, economista especialitzat en màrqueting i des de fa anys gran aficionat a la fotografia i al cinema. Al món del vi hi arriba després d’haver treballat a l’empresa Calvin Klein, en el sector de la rellotgeria, a través d’Swatch Group. Fa 19 anys que és director de l’associació "Interprofessional de la Vigne et du Vin du Valais" i per mitjà d’amics i coneguts ha mantingut contactes molt directes amb actors i artistes durant anys, el que l’ha portat a fotografiar-los, en blanc i negre, amb un element protagonista, al costat del valor humà: el vi.
 
Autour d’un verre de vin” és una passarel·la, un símbol de trobades, de moments compartits, d’amor i d’amistat. Les 26 estrelles del setè art que l’acompanyen són testimonis formidables del món contemporani. Són homes i dones que han consolidat la seva popularitat jugant-se-la a escala humana. Dones i homes que comparteixen el mateix credo: curiositat, passió i optimisme. Després de l’edició del catàleg que porta el mateix títol (Éditions Glénat, Suïssa, 2017), ara l’exposició dona l’oportunitat de descobrir imatges inèdites, instants de vida de personatges magnífics que il·luminen amb la seva presència escenaris i platós d’arreu del món. Font: VINSEUM
 
 El treball fotogràfic de Mobillard exposat a VINSEUM va incloure fotografies de grans personatges del cinema des de directors a cineastes com Woody Allen, Gérard Depardieu, Clint Eastwood, Stephen Frears, Oliver Stone, Quentin Tarantino o Benicio del Toro, entre d’altres. L’art i el vi els unia en una exposició que té forma editorial, també, i finalitats humanitàries. Els beneficis de la seva venta es destinen a la Foundation Moi pour Toit, una oenagé suïssa que treballa per la inserció social dels joves en risc d’exclusió dels barris pobres de la ciutat de Pereira, a Colòmbia. Mobillard, que és director de Swiss Wine Valais, fotografia grans personatges amb una copa de vi a la mà, en ambients distesos i desenfadats, simbolitzant l’amistat i els moments compartits encara que els retrats són individuals.
 
"In Valais, we have roots that stretch across the entire planet.”
Eddy Baillifard, cheese-maker Bruson, Switzerland
 
El treball de Mabillard editat en suport paper consta de 120 fotografies de personatges del món del cinema, la música, les arts, la fotografia, l’esport i la gastronomia. Al Penedès se’n va poder veure una petita mostra relacionada amb el món del cinema i des d’aleshores és impossible no seguir-lo a través del seu compte personal d’instagram, que és on bolca la seva passió pel món del vi. De l’estada a Catalunya, se n’emporta la satisfacció d’haver begut grans vins negres del Penedès i haver fotografiat un dels més grans ambaixadors del vi català al món. L’hem entrevistat a través de correu electrònic i aquestes han estat les seves respostes amables i precises:
 
Com va ser la teva experiència al MOST Festival?
 
Em va agradar moltíssim participar-hi per les persones del festival, la ciutat i l’espai dedicat a la meva exposició. Em va agradar molt que em convidessin i la motivació de Xavi Fornos i de tot el seu excel·lent equip en fer-ho possible. 
 
Per què una fotografia del director del MOST, però sense una copa de vi a les mans?
 

Va ser una fotografia espontània i desafortunadament no tenia cap copa de vi a prop. Sí, també sóc capaç de fer imatges sense copes de vi… 
 

Xavier Fornós fotografiat per Gérard-Philippe Mabillard durant el Most 2018. Foto: Gérard-Philippe Mabillard.


I l’experiència de fotografiar Miquel Torres, tota una institució al món del vi i un dels grans ambaixadors catalans al món?
 
Ha estat realment una de les més experiències més grans que he tingut mai. Tot el que envolta aquest home meravellós és un regal. Fa el que diu. I em van captivar els seus ulls. La seva fotografia és una de les meves preferides. Recordo molt vivament aquell moment.
 

Miguel Torres fotografiat per Gérard-Philippe Mabillard. Foto: Gérard-Philippe Mabillard.


Què n’opina dels vins catalans i particularment del Penedès?
 
Una descoberta magnífica i una gran experiència. Em va agradar l’elegància dels vins negres del Penedès i la passió dels elaboradors amb els que vaig coincidir.
 
L’ha inspirat el Penedès per seguir retratant professionals catalans?
 
Per descomptat. Per al meu proper treball, hi sortiran els actors Sergi López i Úrsula Corberó, l’enòloga Sara Pérez i un xef català.
 
Els qui no van tenir la sort de visitar l’exposició al VINSEUM, on poden seguir el seu treball?
 
L’any que ve farem una exposició a Ginebra i en alguna altra ciutat encara per definir. Però de moment,  a través del meu compte d’instagram (@gerardphilippemabillard). És la millor manera de veure els meus projectes fotogràfics.   
 
“Moi pour Toit” Foundation: www.moipourtoit.org