ACTUALITAT

El Foment a Girona obrirà un restaurant i un centre de formació i divulgació cultural

L'objectiu és crear un pol de cultura tradicional al rovell del Barri Vell gironí

| 06/04/2021 a les 13:21h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
El projecte del Foment de Girona preveu estrenar una fonda i un centre de formació i divulgació de la cultura i la història catalana que se sumaran a la taverna i a l'escola que ja hi ha en funcionament i que s'estrenarà aquesta primavera. El director general del projecte, Candi Granés, ha detallat que la idea és "preservar totes les tradicions de cultura popular", com ara la llengua, la dansa, la música i també la gastronomia. De cara a la taverna i la fonda, els dos equipaments gastronòmics, l'equip vol oferir productes de proximitat i conscienciats amb els països catalans i l'etiquetatge en català.

Els quatre edificis se situaran tots a la plaça Mercaders, al mig del Barri Vell, per tal de crear un pol d'atracció cultural. El 29 de febrer del 2020 obria les portes l'escola del Foment a la plaça de Mercaders de Girona. Es tracta d'una escola que ofereix cursos per a totes les edats per aprendre a ballar danses tradicionals catalanes, cantar gloses i potenciar totes les tradicions culturals populars. El somni va quedar estroncat dues setmanes després amb l'inici del confinament. Tot i així, entre el setembre i l'octubre es va reprendre l'oferta d'activitats. 

La taverna, aquest nou espai gastronòmic, estarà a la mateixa plaça dels Mercaders, allà on hi havia Mon Oncle. Aquest projecte podria obrir cap al maig i la idea és donar continuïtat a l'escola. L'equip ja està treballant en l'oferta gastronòmica d'aquest espai, que se centrarà en "cassoletes" amb menjar per compartir, tal com explica el director de restauració, Miquel Casajoana. La gent podrà menjar plats típics com esqueixada de bacallà, croquetes o patates braves i d'altres "més catalanes amb molt de caràcter", avança Casajoana.

Tot i així, els impulsors del projecte remarquen que a la taverna tan sols se serviran productes "del país i compromesos amb el país". Amb això, volen donar una oportunitat als productors de proximitat i també difondre els seus productes. Per això el director de restauració detalla que quan es demani una taula d'embotits, s'oferirà una targeta o un codi QR amb la informació del productor de cada embotit i la gent en podrà conèixer el seu origen.

Miquel Casajoana destaca que la idea és crear "un ambient informal i familiar" i també oferir "preus populars" amb la idea que la gent repeteixi. La capacitat és de 35 persones a l'interior i 8 taules a la terrassa, sense tenir en compte les restriccions sanitàries actuals.


La fonda, a principis del 2022

Per altra banda, el Foment també oferirà un espai de restaurant amb una fonda que se situarà a la mateixa plaça. Estarà al local on hi havia, anteriorment, el Va de Vins. En aquest espai hi haurà plats tradicionals com ara arrossos, guisats i altres plats. Miquel Casajoana, però, destaca que serà "cuina de tota la vida" però "no necessàriament" han de ser les receptes originàries.

La fonda obrirà les portes a principis del 2022 i en ella es respectaran els mateixos principis que la taverna i comptarà amb productes de proximitat i dels països catalans. En aquest local també preveuen tenir una sala polivalent amb un espai per a fer-hi concerts en directe sobre grups de música tradicional catalana. 

Una altra pota del Foment és l'impuls de la llengua i la història. Per això a partir de la tardor volen impulsar un nou espai batejat com el centre, en què hi hagi debats, conferències, tertúlies, cursos i presentacions de llibres. Una programació molt diversa que ha de donar continuïtat a allò que s'ensenya a l'escola.