ACTUALITAT

ROCA Sant Julià, així serà la nova proposta dels germans Roca

L'empremta dels germans Roca convertirà La Fortalesa de Sant Julià en un espai de creixement conceptual, humà i lúdic al voltant de la gastronomia

Un restaurant Normal

| 31/07/2022 a les 12:22h
Especial: A taula
Arxivat a: Magazine
Vista general del complex ROCA Sant Julià.
Vista general del complex ROCA Sant Julià. | Jordi Mas.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 31/07/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Castell de Sant Julià de Ramis, a la muntanya de Sants Metges, és el nou emplaçament escollit per Joan, Josep i Jordi Roca, per continuar fent créixer el seu projecte gastronòmic. Un espai dedicat a nous reptes de creixement conceptual, humà i lúdic.

Ho volen fer pas a pas. Tenen previst que aquest espai, una fortalesa del segle XIX que va servir per guardar armament després de la Guerra Civil Espanyola i que va ser reformada durant set anys per reconvertir-se en un complex arquitectònic format per un hotel de 15 habitacions, un restaurant i un museu, sigui un gran centre gastronòmic i cultural: ROCA Sant Julià. "Iniciem el camí ROCA Sant Julià", han anunciat en un comunicat on també advertien que "serà un desplegament pausat, il·lusionant i saborós".
 

Exterior de l'hotel ROCA Sant Julià. Foto: Marco Pastori.
 

Habitació de l'hotel ROCA Sant Julià. Foto: Marco Pastori.


L'hotel serà el primer que posaran en marxa. Seguidament, s'obrirà el restaurant de l'hotel, el qual acollirà la proposta gastronòmica que va néixer durant la pandèmia a l'Espai Mas Marroch, amb els plats més representatius dels 35 anys d'història d'El Celler de Can Roca. Però els 11.000 metres quadrats d'aquest complex arquitectònic són suficients per complementar altres àrees que convertiran el ROCA Sant Julià en un centre gastronòmic i cultural.

La previsió dels germans Roca és la següent:

- Esdeveniments: un espai dedicat a la celebració d'esdeveniments, el qual complementarà la proposta de l'Espai Mas Marroch.
 

Hall de l'espai esdeveniments del ROCA Sant Julià. Foto: Jordi Mas.


- Destil·leria Esperit Roca: serà un espai per a la interpretació lliure de l'alquímia per destil·lar l'essència d'un indret salvatge. Una nova proposta que es presentarà a partir de la tardor.

- Projectes Audiovisuals de gastronomia: aquest punt ha sigut anunciat com a element d'aquest nou centre gastronòmic i cultural, però no se n'han donat més detalls.

- CCR (Cuina, Consciència i Recerca): serà un espai expositiu que es presentarà a partir del 2024. El seu nom deixa clar quins seran els focus d'atenció, però ells mateixos els defineixen al comunicat de la següent mantera: "Cuina, perquè som cuiners i volem compartir coneixement, creativitat i mostrar l'evolució de la cuina catalana. Consciència, perquè ens ve de gust compartir els pensaments, experiències i inquietuds sobre l'àmbit de l'alimentació i la biodiversitat. Recerca, perquè és al nostre ADN; des de la curiositat, la passió i la vitalitat d'un equip talentós. Explorar la transversalitat creativa a partir del fil conductor de la gastronomia".
 

Cúpula ROCA Sant Julià. Foto: Jordi Mas.


- Roca Acadèmia: és un dels plats forts d'aquest nou projecte. Els Roca sempre han estat vinculats amb la docència, però ara serà de forma integrada seguint el camí inicial a La Masia d'El Celler de Can Roca.

- Roca Recicla: la sostenibilitat és un altre pilar a seguir treballant. Ho fan des de fa temps i en l'última gala Michelin van obtenir l'Estrella Verda, la qual reconeix el seu compromís amb el medi ambient. El Roca Recicla serà un espai destinat a donar una vida al material utilitzat en els processos de cuina i serveix, així com els residus generats. Es presentarà a partir de l'any 2024, però podem veure una mostra d'això en els seus característics gots fets a partir d'ampolles de vi reciclades. Just aquesta setmana n'han penjat el procés a Instagram:
 

Resumint, els germans Roca volen afrontar nous reptes. Volen seguir apostant per allò que més els agrada i de la manera que més els representa. I com ells mateixos afirmen, ROCA Sant Julià ha de ser "un espai a on fer créixer els nostres equips, activar el talent intern i construir un escenari gastronòmic, cultural i mediambiental".

ROCA Sant Julià complementa un conjunt de negocis on els germans Roca aposten fermament per Girona i la proximitat: El Celler de Can Roca, l'Espai Mas Marroch de Vilablareix, els dos locals de Rocambolesc del carrer Santa Clara, Casa Cacao (amb hotel, bar i fàbrica de xocolata) a la plaça Catalunya i el restaurant Normal a la plaça de l'Oli.
 

Imatge dels germans Roca en la publicació de presentació del restaurant Normal de Girona Foto: Instagram Josep Roca.


Quin restaurant hi havia abans a la Fortalesa?

Si fem memòria, quan combinem gastronomia i Sant Julià de Ramis, és molt probable que ara com ara el primer que encara ens vingui al cap sigui el xef Jordi Cruz i el seu restaurant Atempo. La fortalesa de Sant Julià de Ramis va ser seu del restaurant Atempo de Jordi Cruz de l'agost del 2018 fins a la primavera del 2021, el qual va ser reconegut amb una estrella Michelin el desembre del 2020. L'aventura de Cruz a Sant Julià de Ramis va durar poc i va estar marcada per la pandèmia. La mort del joier Ramón López, propietari del complex arquitectònic La Fortalesa de Sant Julià de Ramis, va disparar els rumors de trasllat d'Atempo cap a Barcelona. Després de les negociacions amb els nous propietaris no es va arribar a un acord i el juny del 2021 l'Atempo va obrir a Barcelona, concretament al local que anteriorment havia estat la seu de Carles Gaig, i aviat, el desembre del 2021 va tornar a ser reconegut amb una Estrella Michelin.

Contingut relacionat

Imatge il·lustrativa
NÚRIA ESCALONA
27/10/2021