BIBLIOTECA

El llibre que visibilitza les dones viticultores del Penedès

Emotiva presentació del llibre 'Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès' de Maria Rosa Ferré

Dones viticultores: "50 viticultores del Penedès. Converses a peu de vinya"

| 29/11/2022 a les 11:41h
Especial: Entre copes
Arxivat a: Magazine
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/11/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El llibre 'Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès'de Maria Rosa Ferré s'endinsa en la vida d'una cinquantena de dones viticultores. Totes tenen històries ben diferents – algunes de ben colpidores- i totes, tal com destaca Ferré, comparteixen l'amor que senten per la terra.

D'aquestes 50 dones, la més jove té 22 anys i la més gran 91. 36 són de l'Alt Penedès, 6 del Baix Penedès, 4 de l'Anoia, 2 de l'Alt Camp, 1 del Baix Llobregat i 1 del Vallès Occidental i totes tenen alguna vinya dins de la DO Penedès. A més, n'hi ha 40 que són propietàries d'explotacions, 4 són migrants, 3 jubilades i fins i tot n'hi ha una que és Creu de Sant Jordi.
 

Presentació del llibre de Maria Rosa Ferré al Palau Robert. Foto: La Fatxenda.


El passat dissabte 26 de novembre el Palau Robert de Barcelona va acollir la primera presentació del llibre de Maria Rosa Ferré que homenatja a les dones viticultores. L'acte va començar amb un parlament de l'autora i l'editor, Ramon Nadal, i va seguir amb una conversa entre la periodista Ruth Troyano i sis viticultores: Marta Casas, Maria Barrena, Laia Esmel, Maria Rovira, Cristina Bundó i Gemma Cortada. Totes elles van remarcar la feina feta per l'autora per aconseguir que s'empoderessin i que s'atrevissin a explicar les seves històries en un treball desinteressat. També va comptar amb les narracions poètiques de la dramaturga Elisenda Guiu i la intervenció d'Alba Balcells, directora general de l'INCAVI.

El llibre visibilitza a través d'imatges i textos – converses, per sobre de tot- la seva vida, la seva feina i també l'esforç per tirar endavant els seus projectes. Dones valentes. Dones perseverants. Dones que lluiten. Dones amb talent. Dones que estimen la terra. És un projecte que s'ha gestat durant més de dos anys i també ha estat un camí d'aprenentatges per a l'autora, la qual explicava: "No em podia creure que en l'actualitat les dones es trobessin amb els mateixos pals a les rodes que jo fa cinquanta anys. Em semblava increïble".
 

Presentació del llibre de Maria Rosa Ferré al Palau Robert. Foto: La Fatxenda.


El llibre 'Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès' amb fotografies i textos de la vilafranquina Maria Rosa Ferré i editat per Edicions i Propostes Culturals Andana. El projecte, però, no acaba aquí i a l'estiu s'inaugurarà una exposició itinerant i també està previst rodar un documental.